latinica  ћирилица
07/10/2022 |  11:09 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Djelo "Zašto jasenovac" - nomenklatura zla sistema ustaških logora

Iz štampe je izašlo kapitalno djelo pod nazivom "Zašto Јasenovac" Marka Ručnova, koje egzaktno sagledava i dokazuje obim ustaškog zločina, genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, navela je direktor Јavne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković.
Otvorena izložba o svetim novomučenicima jasenovačkim - Foto: SRNA
Otvorena izložba o svetim novomučenicima jasenovačkimFoto: SRNA

Tulekovićeva je rekla Srni da izdavačka djelatnost ove ustanove svake godine pomjera svoje granice, a da se radi o drugom objedinjenom izdanju knjige autora Marka Ručnova iz 2001. godine, te njenog separata iz 2004. godine.

- Posebnu vrijednost ove knjige čini, kako je sam autor rekao, nomenklatura zla jasenovačkog sistema ustaških logora smrti. Azbučnim redom navedeni su ustaški zločinci sa biografskim podacima, zločinima koje su počinili, izvorima i literaturom, dragocjeni podaci za istraživanje ove teme - rekla je Tulekovićeva.

Autor djela "Zašto Јasenovac" Marko Ručnov ističe da je prva i gotovo jedina zvanična nomenklatura ustaškog zla u jasenovačkom sistemu ustaških logora smrti načinjena 1945. godine.

Prema njegovim riječima, potonja istoriografska literatura ne samo da se nije bavila ovim problemom nego je izbjegavala i da koristi pomenuti izvještaj, a o novim istraživanjima u tom pravcu nije bilo ni pomena.

- Imena ustaških zločinaca pažljivo su se izbjegavala, da bi njihovi zločini nepojmljive ostrvljenosti i masovnosti bili što više uopšteni, bezlični i neutralni. Knjiga je stoga veoma značajna jer prezentuje podatke o ustaškim zločincima u vremenu kada je istorijski revizionizam veoma prisutan i agresivan - naglasio je Ručnov.

Knjiga "Zašto Јasenovac" biće promovisana na 65. Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu na štandu Republike Srpske.

Ručnov je povjerio svoju knjigu glavnom i odgovornom uredniku izdavačke djelatnosti Јavne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanji Tuleković, kako bi drugo izdanje ugledalo svjetlost dana.

Redakciju čine Tanja Tuleković, Dejan Motl i Mirko Dimić, a pripremu drugog objedinjenog izdanja knjige "Zašto Јasenovac" značajno je pomogla Tatjana Atlagić Ostojić zadužena za lekturu i poređenje sa originalom, dok je recenzent drugog izdanja dugogodišnji saradnik Željko Vujadinović.

Marko Ručnov rođen je 1947. godine u Smederevu. Gimnaziju je završio u Kozarskoj Dubici, a studije u Zagrebu.

Danas živi u SAD.