latinica  ћирилица
07/10/2022 |  11:29 ⇒ 11:39 | Autor: SRNA

Spajser: Bombardovanje Srbije izbrisano iz američke istorije

Američki političar iz redova republikanaca Lavern Spajser je ocijenila da se čini da je čitavo pitanje onoga što se dešavalo 1999. godine u Srbiji izbrisano iz američke istorije zbog pretjerane reakcije NATO, jer je očigledno da je ono što su uradili bilo pogrešno.
Bombardovanje Srbije (Foto: EPA-EFE/STR YUGOSLAVIA OUT) -
Bombardovanje Srbije (Foto: EPA-EFE/STR YUGOSLAVIA OUT)

Spajserova, koja je nedavno na Tviteru upitala "zašto je opšti stav da Srbija treba da se odrekne Kosova, a Ukrajina ne mora da prepusti nijedan dio svoje teritorije", rekla je za "Kosovo onlajn" da nije očekivala da će ova objava postati toliko popularna.

- Ponekad stvari treba reći. Čak i dobijam optužbe da sam plaćena da širim propagandu Vladimira Putina. Uveravam vas da me Putin ne plaća niti znam bilo šta o Rusiji - navela je Spajserova.

Ona nije htjela da ulazi u detalje da li se može na koji način uporediti ono što se dešava u Ukrajini sa događajima iz 1999. godine i na Kosovu, dodajući da postoji mnogo kontroverzi na svakoj strani ovog pitanja.

Spajserova je istakla da čitavo pitanje pokazuje jednu stvar koju ljudi moraju da shvate - da NATO nije uvijek sila dobra.

- NATO nazivaju odbrambenom organizacijom, ali su bili jako ofanzivni kada je trebalo da bombarduju Srbiju. To nije bilo ničim isprovocirano - istakla je ona, navodeći da bi istorija to zapamtila mnogo drugačije da su postojale društvene mreže u to vrijeme.

Prema njenim riječima, istorija će se ponovo osvrnuti jednog dana kako je zaista bilo, a konsenzus će biti da je Srbija dobila surov odgovor.

Komentarišući što što je biznismen Ilon Mask bio na meti uvreda albanskih političara zbog pisanja o Kosovu, Spajserova je rekla da u Americi postoje nezavisni mislioci koji sami istražuju, a da je Mask veoma dobro upućen u geopolitička pitanja.