latinica  ћирилица
07/10/2022 |  12:10 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Oktobarski pravnički dani: Srpska će ostati u okviru Ustava Srpske i Ustava BiH (FOTO/VIDEO)

Dvodnevno savjetovanje pravnika "Oktobarski pravnički dani" počelo je danas na Pravnom fakultetu u Banjaluci.
Oktobarski pravnički dani - Foto: RTRS
Oktobarski pravnički daniFoto: RTRS

Na ovom skupu biće predstavljeno više od 40 naučnih radova iz svih oblasti prava, a učesnici su iz Republike Srpske, BiH, Srbije i ostalih zemalja regiona. Otvaranju "Oktobarskih pravničkih dana" prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Radovan Višković.

Dodik je na "Oktobarskim pravničkim danima" u Banjaluci poručio da će Republika Srpska ostati u okviru pravne države i onoga što su Ustav Republike Srpske i Ustav BiH.

- Mi smo spremni da prihvatimo BiH onakvu kako je predviđena slovom Ustava, a ne onu koja je kreirana od raznih nepravnih faktora. Naša pravna i politička borba će se kretati u tom pravcu - rekao je Dodik.

Foto: RTRS

Dodik ističe da je svijet propao sa stanovišta primjene prava, budući da je vidljivo da je na sceni, ne međunarodno pravo, nego pravila koja najveći i najjači pokušavaju da nametnu.

- Rizično je danas govoriti o EU koja se svih godina zasnivala na vladavini prava, a ono što je uradila u BiH je potpuno suprotno tome. Podržavala je procese koji se ne zasnivaju na pravu i samim tim se diskvalifikovala kao subjekat u vezi sa primjenom i jačanjem prava - naglasio je Dodik.

On je rekao da je BiH trenutno potpuno neustavna i nije pravna država jer ima Ustav koji se ne primjenjuje i ima praksu koju su drugi nametnuli, a koja je antiustavna.

Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da se Republika Srpska zalaže za jednake pravne norme koje treba da važe za sve, te da nema selektivne primjene pravnih normi.

- Republika Srpska se zalaže za to da što više pravne nauke i pravnih normi bude ugrađeno u sva naša rješenja i da se svi toga pridržavamo, te da nema selektivne primjene pravnih normi - rekao je Višković.

On je ukazao na činjenicu da međunarodno pravo u BiH u jednom momentu važi, u drugom slučaju ne važi i nije isto za zemlje u regiji i okruženju u odnosu na BiH.

Foto: RTRS

Na "Oktobarskim pravničkim danima" su i predstavnici pravosudnih institucija, Ministarstva unutrašnjih poslova, grada Banjaluka, te akademici iz Srpske i Srbije.

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci domaćin je 19. Savjetovanja pravnika "Oktobarski pravnički dani", čija je opšta tema "Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema".

Rad Savjetovanja odvijaće se u plenarnim sjednicama danas i sutra.