latinica  ћирилица
07/10/2022 |  12:30 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

Predstava "Bela griva" otvara Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

Predstavom "Bela griva" u izvođenju Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda u nedjelju, 9. oktobra, u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci biće otvoren Međunarodni festival pozorišta za djecu.

Početak predstave planiran je u 18.00 časova, a Festival će trajati do subote, 15. oktobra.

Direktor Dječijeg pozorišta Srpske Ljiljana Labović Marinković izrazila je zadovoljstvo jer se na Festival prijavilo 86 predstava iz zemalja regiona i svijeta, a da je izabrano 13 predstava iz 10 država.

- Veliko je zadovoljstvo biti domaćin gostima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Turske, Јapana ... među kojima su i neka od najvećih imena iz umjetnosti dječijeg lutkarstva - rekla je Marinkovićeva na konferenciji za novinare.

Ona je izrazila žaljenje i što je svjetska ekonomska kriza spriječila da na ovogodišnju manifestaciju dođu ansambli iz Poljske, Grčke, Brazila i Rusije, jer nisu mogli da pronađu način kako da doputuju u Banjaluku.

Selektor Festivala Duško Mazalica rekao je da se nastavlja njegovanje lutkarskog oblika pozorišta za djecu, te da lutkarstvo traži maštovitost, kreativnost, ali i svedenost i jednostavnost.

On je napomenuo i da je u lutkarstvu bogatstvo izražaja veće, ali i vještina kreiranja i vođenja lutke kroz priču mora da bude tačnija i snažnija.