latinica  ћирилица
07/10/2022 |  13:11 | Autor: SRNA

Župljanin: Protest preuranjen, kao i proglašenje pobjede Јelene Trivić

Protest opozicije bio nepotreban i preuranjen, kao što je preuranjeno bilo i proglašenje pobjede Јelene Trivić za predsjednika Republike, bez dovoljnog broja relevantnih podataka, tvrdi dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je izjavio Srni da nema smisla unaprijed govoriti da je nešto pokradeno, bez relevantnih podataka Centralne izborne komisije BiH o rezultatima izbora.

On smatra da je preuranjeno proglašenje pobjede Trivićeve bio uvod u protest od sinoć, kao što je i taj protest uvod u neke druge aktivnosti koje su zapisane u planu tima koji radi sa opozicijom na rušenju vlasti u Srpskoj.

Župljanin je naveo da je nekoliko scenarija razradio tim koji se djelimično nalazi i u Srpskoj, a koji su kreirali stranci.

- To samo pokazuje da nemamo dovoljno izgrađene svijesti, iako je sinoćnji protest pokazao da Republika ima puni demokratski kapacitet i da svako ko želi da iskaže svoje neslaganje i protest i radi to u skaldu sa zakonom nema nikakvih problema da to i uradi. Ovdje se postavlja pitanje da li je trenutak, da li je to trebalo raditi. Treba sačekati konačne rezultate i to nam govore upravo iz CIK-a, a onda zakonom je propisan redoslijed radnji koje treba raditi - istakao je Župljanin.

Prema njegovim riječima, to bi vjerovatno tako i bilo da opozicija sama o tome odlučuje, ali s obzirom na to da ovaj proces već nekoliko godina vode strane obavještajne službe onda je sasvim sigurno da je to rad po planu koji su sačinili i koji ne može ništa dobro donijeti Republici Srpskoj.

Župljanin je konstatovao da institucije vlasti moraju sa pažnjom da prate sve aktivnosti i da vode računa da preduprijede svaki mogući neželjeni događaj.

- Ovo što sada vidimo, i znajući za ono što se događalo poslednjih godina u izbornim ciklusima, liči na ono što zovemo "obojene revolucije", odnosno da strani faktor želi da na ulici upotrebom sile i nemira mijenja vlast i postavlja ljude po svojoj volji. Јedino narod može da bira vlast i, ako se ovdje utvrdi da je zloupotrijebljena volja naroda, onda stoje na raspolaganju zakonom propisane mjere - rekao je Župljanin.

On je napomenuo da je nepotrebno dizanje vike i panike, te da je nedemokratsko, neprincipijelno i nepotrebno pozivati ljude koji su glasali za jednog kandidata da izlaze na ulice.

- Izbori su tajni i ako ja izađem i kažem glasao sam za Јelenu Trivić - gubi se potpuni smisao osnovnog načela tajnosti izbora, ali nije sporno da opozicija ima pravo na prigovore na ono što smatra nepravilnostima - naglasio je Župljanin.

Župljanin je naveo da niko od međunarodnih posmatrača i predstavnika nije imao primjedbe na izborni proces, te upitao zašto ne sačekati dovoljan broj relevantnih podataka i informacija i na bazi toga raditi ono što je zakonom dozvoljeno?

- Ako bi svaki put gubitnici izbora pokušali da ostavare pobjedu na drugi način izbori bi izgubili potpuni smisao. Opasna je ovo igra i opasno je ako neko želi da glavne probleme riješi na ulici, a ne u institucijama sistema. Sistem treba da odgovara sistemskim mjerama i da vodi računa da ni u jednom momentu ne ugrozi ničije ljudsko pravo, bilo pozicije ili opozicije, ali i da vodi računa da se sistem ne smije i ne može rušiti na ulici - zaključio je Župljanin.

Opozicione partije Republike Srpske sinoć su u Banjaluci održale protest zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, a neki od aktera su najavili moguću blokadu saobraćajnica i građansku neposlušnost.