latinica  ћирилица
07/10/2022 |  13:17 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Bjelica-Prutina: Rano govoriti o izbornim krađama (VIDEO)

Član Centralne izborne komisija BiH Vanja Bjelica-Prutina istakla je da je u ovom trenutku rano govoriti da li su tačne tvrdnje opozicije o izbornim krađama u Republici Srpskoj i istakla da prvo treba da budu izvršene sve provjere.
Glasanje - Foto: RTRS
GlasanjeFoto: RTRS

Na novinarsko pitanje da li je moguće da su izbori ukradeni i da li se CIK osjeća odgovornim, ona je odgovorila da bi se osjećala odgovornom ukoliko ne bi provjerila sve navode koji se odnose na navodne izborne krađe.

- Glasove na biračkim mjestima broje birački odbori koje delegiraju političke stranke. CIK nema odgovornost u tom smislu, ali bi imao kada ne bi pomno ispitao sve činjenice i dokaze koji ukazaju na eventualne nepravilnosti i ukoliko ne bi preduzeo sve zakonom preduzete radnje sa ciljem njihovog otklanjanja - rekla je Bjelica-Prutina na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da CIK kao institucija mora biti svjesan društvene atmosfere, pogotovo kada je u pitanju postizborni period koji je posebno osjetljiv.

- Na nas ne smije uticati bilo kakva atmosfera. Moramo raditi isključivo na osnovu zakona i dokaza u predmetu - rekla je Bjelica-Prutina.

Član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić rekla je na koferenciji za novinare da će se tamo gdje ima nelogičnosti, tražiti otvaranje vreća, po službenoj dužnosti.

- Treba složiti sve podatke - istakla je Hadžiabdićeva i dodala da će sigurno biti situacija u kojima će biti poništeni izbori, ali da se u ovom momentu ne zna u kom obimu.