latinica  ћирилица
07/10/2022 |  14:12 ⇒ 14:16 | Autor: TANЈUG

Vučić: Јanaf je bio pouzdan snabdjevač, sada više nije - preduzećemo korake da obezbijedimo naftu

Hrvatska je sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru posljednjeg paketa sankcija i zato ne treba da govori o principima i moralu, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Naftovod Јanaf je bio pouzdan snabdjevač, ali više nije - rekao je Vučić napominjući da je Srbija plalaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za njegovo korišćene i da je sada vrijeme da se preduzmu naredni koraci radi obezbjeđivanja nafte.

Vučić je izjavio da su tokom jučerašnjeg samita Evropske političke zajednice u Pragu svi govorili o sankcijama Rusiji, ali da na forumu niko nije govorio otvoreno već su pokazivali poštovanje prema Srbiji.

Hrvatska je sebe izuzela od sankcija na uvoz iz Rusije u okviru posljednjeg paketa sankcija i zato ne treba da govori o principima i moralu, poručio je Vučić.

Vučić je izjavio je da je država već donijela odluku u vezi sa uvozom nafte ako zbog Hrvatske ne bude moguć uvoz ruske nafte hrvatskim naftovodom Јanaf, kao i da će sutra o tome obavijestiti javnost i odgovoru Srbije.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska ne sprečava Srbiju da uvozi rusku naftu, ali da neće dozvoliti da ona ide preko Јanafa, Vučić je rekao da Srbija jedino i može da uzvozi naftu preko Јanafa.

Јanaf je bio pouzdan snabdjevač, ali više nije, rekao je Vučić napominjući da je Srbija plalaćala 45 do 48 miliona evra godišnje za korišćene tog naftovoda i da je sada na Srbiji da preduzme naredne korake radi obezbjeđivanja nafte.

Vučić je to rekao, odgovorajući na pitanje novinara da li je pozadina medijske hajke u Hrvatskoj politički uspjesi Srbije u posljednje vrijeme i to što je uspjela da održi odnose sa zaraćenim zemljama.

Objasnio je da sveobuhvatna hajka koja se pravi protiv njega posljedica dogovora komunista i Vatikana iz 1968. godine prošlog vijeka da se ne pominje Јasenovac niti srpske žrtve.