latinica  ћирилица
07/10/2022 |  16:13 ⇒ 16:26 | Autor: SRNA

Nović: Protesti pripremani dugo sa namjerom da se na vlast dovedu poslušni

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocijenio je da su protesti opozicije u Republici Srpskoj projektovani dugo i da je cilj onih sa kojima opozicija odavno radi i dogovara se bio da u izbornoj noći proglašenjem pobjede pripremi alibi za proteste koji su uslijedili.
Sredoje Nović - Foto: SRNA
Sredoje NovićFoto: SRNA

Nović je u izjavi Srni naglasio da nije ništa neuobičajeno u BiH da protestuju oni koji su apsolutni gubitnici izbora.

- Sve su karte u BiH bile bačene da stranci izmijene Izborni zakon, u šta se umiješao Kristijan Šmit, čime su htjeli na silu da na vlast dovedu one koji im odgovaraju - rekao je Nović.

On je konstatovao da su i protesti jedna od posljedica svih tih nastojanja.

- Ništa ne liči na 5. oktobar, niti je situacija u BiH ono što je bilo u Srbiji, niti su ovi koji protestuju slični onima koji su u Srbiji izvodili revoluciju, niti je vrijeme više tako - smatra Nović.

Nović je napomenuo da je Centralna izborna komisija BiH u izbornoj noći poručila da se neće oglašavati u vezi sa izborima za predsjednika Republike Srpske do sutradan, a i oni koji su organizovali proteste su isto, po naredbi, poručili da se neće oglašavati nakon što su proglasili izborne rezultate i svoju pobjedu za predsjednika.

- Nesreća Republike Srpske je u tome što su pojedinci postali podanici određenih struktura iz ambasada, određenih obavještajnih struktura izvana i to je nešto što srpskom narodu i onima koji poručuju da će nasilnim putem doći na vlast ne služi na čast, jer tako nešto nikada srpskom narodu nije pripadalo - istakao je Nović.

Nović smatra da od takvih namjera neće biti ništa.

On je naveo da sama činjenica da opozicija 20 dana prije objave konačnih rezultata CIK-a poručuje da odmah treba krenuti u ponovno brojanje i ponovne izbore, nije ništa drugo do dokaz da sprovode ono što je dogovoreno na drugom mjestu.

Nović je napomenuo da vjeruje da će i ovakav CIK pokušati da sačuva dostojanstvo i da se drži zakona i Ustava ove zemlje.