latinica  ћирилица
07/10/2022 |  16:20 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Brod: Dan opštine i 30 godina od oslobođenja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata (VIDEO)

U Brodu je obilježen Dan opštine i 30 godina od oslobođenja. Prije tri decenije, jedinice 1. krajiškog korpusa, pod komandom pukovnika Slavka Lisice, slomile su otpor hrvatsko-muslimanskih snaga i oslobodile opštinu Brod.
Brod - parastos svim poginulim borcima i žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata - Foto: SRNA
Brod - parastos svim poginulim borcima i žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rataFoto: SRNA

Početkom rata i ulaskom Hrvatske vojske u Brod, okupatori su formirali logore u kojima je bilo zatočeno više od dvije hiljade Srba. Hrvatsko – muslimanske snage ubile su 244-oro, a ranile 570-oro Srba-civila i boraca. Tuga i bol porodica ne jenjavaju.

- Izgubila sam brata i oca. Brata 28 godina, a otac je imao 50. Isto mi je i poslije 30 godina - kaže Dušanka Stanisavljević iz Broda. 

Nakon oslobođenja, pronađene su mnoge masovne grobnice. Na gradskom groblju najveća, iz koje je ekshumirano 88 tijela, pretežno civila. Oni koji su učestvovali u odbrani, ističu višestruki značaj oslobađanja.

- Za Republiku Srpsku to je značilo puno jer dobila je jednu stabilnu i čvrstu granicu na rijeci Savi i hvala Bogu od tog dana, 7. oktobra ta granica nije bila upitna nikako - istakao je Miko Škorić ratni komandant Druge oklopne, Krnjinske i Druge teslićke brigade Vojske Republike Srpske.

Sedmi oktobar, 1992. godine, dan je kada su jedinice Vojske Republike Srpske oslobodile Brod koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom.

- Sjećam se da je bilo radosti ali i tuge, radosti jer smo oslobodili teritoriju a tuge zbog naših stradalih - istakao je Zoran Vidić predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Brod.

Za sve Srbe stradale u Brodu tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata služen je parastos.