latinica  ћирилица
07/10/2022 |  17:58 ⇒ 18:01 | Autor: SRNA

Cvijanović: Srpska usmjerena na jačanje energetskih kapaciteta i institucija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da će u narednom periodu biti mnogo izazova za Republiku Srpsku, koja se usmjerila na to da jača i gradi svoje energetske kapacitete i institucije.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanović je rekla da su ti izazovi kako na globalnoj sceni, tako i na regionalnoj, pa samim tim se moraju vidjeti i u okviru BiH.

- U Srpskoj se trudimo, i na to sam ponosna, da upravo taj sistem držimo čvrstim i pouzdanim, da budžet držimo čvrstim i pouzdanim da može da izvršava svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, i da imamo dovoljno sredstava da možemo pokretati investicije, a preko njih i jačati našu privredu i stvarati dodatnu vrijednost. To zaista i radimo - rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd jedan.

Ona je rekla da je Srpska frustrirana time što političko Sarajevo blokira projekte kao što je izgradnja hidrocentrale "Buk bijela", koja bi mogla da zadovolji u potpunosti potrebe za 100.000 novih domaćinstva u struji.

Nažalost, dodala je ona, ova kriza se koristi i na globalnom planu, a u Evropi na to da se izdejstvuje svrstavanje na ovu ili onu stranu, a premalo se vodi računa o tome šta su stvarne posljedice po život građana i privrede, cjelokupnog sistema.

- Više se vodi računa da li ste rekli da ste više na ovoj ili onoj strani. Mislim da je to pogubno - naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da je Srpska vezana za put ka EU, ali da sada vidi da je u EU totalni nered.

- Ali, s druge strane, imamo svijest o tome da EU predstavlja okvir, kišobran pod kojim bi trebalo da budemo u narednom periodu, uz očekivanja da se prevaziđu ovi problemi i da EU u ovim teškim vremenima ne strada u potpunosti u ekonomskom smislu i sa aspekta kredibiliteta, integriteta i u političkom smislu - rekla je Cvijanović.

Govoreći o nastojanjima da se promijeni Dejtonski sporazum, Cvijanović je rekla da neće doći do nekog novog Dejtona, jer i stranci znaju da za tako nešto nema saglasnosti.

Prema njenim riječima, sasvim su jasne pozicije Srpske, koja je dala saglasnost na Ustav i Dejtonski sporazum, a ne na razne intervencije i promjene Dejtona.

- Da li će doći do prave revizije Dejtona? Neće doći. Prvo bi morali da imate neke strane koje u tome učestvuju i dogovaraju stvari. Za tim nema nikakve potrebe i to znaju i stranci. Povremeno se pojavi tema kako će biti pravljen neki novi Dejton i slično. Do toga neće doći. I oni znaju da za tako nešto nema saglasnosti - rekla je Cvijanović i navela da za to u okviru BiH realno nema ni srpske niti hrvatske saglasnosti.

Međutim, naglasila je ona, zato su stranci pribjegli jednoj drugoj praksi – da mijenjaju Ustav, a da on nije promijenjen.

- To kada kažem zvuči nerealno, ali to se dešava u BiH - rekla je ona, te podsjetila da se Ustav prvo mijenjao odlukama i nametanjem visokih predstavnika, a nakon što je to Srpska problematizovala, pribjegli su drugoj recepturi i sve prebacili na teren Ustavnog suda, gdje glasačkom većinom dva Bošnjaka i tri stranca donose odluke kakve žele.

Tako da, dodala je ona, Ustavni sud BiH umjesto da je štitio nadležnosti propisane ustavom, kreirao je nova ustavna rješenja.

- Mi smo to problematizovali, ne zato što mislimo da ne treba poštovati odluke Ustavnog suda. Treba, ali u normalnoj zemlji, sa normalnim ustavnim sudom i praksama - kaže Cvijanović, dodajući da u BiH postoje desetine neizvršenih odluka Ustavnog suda, čak i više njih u FBiH, nego u Srpskoj.

Ona je podsjetila da su koristili taj ustavni sud čak i da kažu da 9. januar ne može da bude Dan Republike Srpske.

- Zamislite, kave smo sve ludosti doživljavali, nevjerovatne stvari. To je rutina koja se uspostavila, intervencijama stranog faktora mijenjao se sistem, kao i odlukama Ustavnog suda, koji je, umjesto da potvrđuje ono što jeste Ustav i ocjenjuje šta je ustavno, kreirao nova rješenja. Tako da se nalazimo tu se gdje se nalazimo, u nimalo dobroj situaciji - rekla je Cvijanović.