latinica  ћирилица
08/10/2022 |  08:36 ⇒ 11:08 | Autor: RTRS

Simović: PDP u izbornoj noći preuranjeno krenuo u slavlje (VIDEO)

Slavlje i euforija u izbornom štabu PDP-a bilo je i te kako preuranjeno, rekao je Vlade Simović, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Vlade Simović - Foto: RTRS
Vlade SimovićFoto: RTRS

- Ulica nije riješenje, pogotovo u situaciji kada nemamo još uvijek zvanične rezultate. Činjenica je da nismo mogli imati vjerodostojne rezultate prije ponoći, jer znamo kako je išlo brojanje glasova. Zato imate i obraćanje Milorada Dodika tek poslije jedan čas iza ponoći - naglasio je Simović.

On naglašava da je SNSD apsolutni pobjednik izbora, i gotovo je nemoguće ga u bilo kojoj kombinatorici izbjeći iz vlasti.

- Treba sačekati da CIK BiH saopšti zvanične rezultate, pa se onda eventualno žaliti na neke nepravilnosti u toku izbornog procesa. Opoziciji je najvažnije da pobjedi Dodika, iako je jasno da neće moći formirati skupštinsku većinu, u čijim polugama je stvarna vlast - rekao je Simović.

On je sve ovo što prati izbore pokušao povezati i sa istorijskim događajima.

- Nismo ništa naučili iz istorije, jer i u Drugom svjetskom ratu imali smo dva antifašistička pokreta, a onda i građanski rat. U tom kontekstu možemo posmatrati i ovo što se desilo oko izbora - poručio je Simović.