latinica  ћирилица
08/10/2022 |  10:22 ⇒ 20:04 | Autor: TANЈUG

Vučić: Za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, ne iznoseći detalje, da je suština prijedloga Njemačke i Francuske o KiM da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, i Ujedinjene nacije, a da bi Srbija za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u Evropsku uniju, i vjerovatno ekonomske značajne koristi, te poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN.
Aleksandar Vučić (Foto: buducnostsrbijeav) - Foto: Instagram
Aleksandar Vučić (Foto: buducnostsrbijeav)Foto: Instagram

Vučić je rekao da je na stolu prijedlog Njemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može “baciti kroz prozor“ prijedlog dvije najmoćnije zemlje, što je neodgovorno i neoziljno.

- A, da li možemo da to prihvatimo, nisam siguran - rekao je Vučić i dodao da Srbija ima svoje crvene linije, za koje nije siguran da će se nekome dopasti.

Ukazao je da pozicija Srbije postaje sve komplikovanija zato što će, kako je tačno i predvidio prije osam mjeseci, zapadne zemlje pokušavati da, kako oni misle, riješe problem KiM, ulaskom Kosova u UN, jer, kaže, misle da tako rješavju unutarevropski problem, ali i bez sumnje, zato što na taj način oduzimaju argument iz ruke Putina i Rusije, koji mogu da se pozivaju, kao što i čine, na taj slučaj.

 

Ponovio je i da nije razumio šta znači demanti iz EU, kada je rekao da se mijenja arhitektura pregovora, poslije razgovora sa Lajčakom i savjetnicima predsjednika Francuske i kancelara Njemačke.

Vučić je rekao da se vrši psihološki pritisak na Srbe na KiM i da je posljednji slučaj bio 6. oktobra kada su britanski vojnici u velikom broju bili na sjeveru KiM, kao i da Amerikanci povećaju svoje prisustvo, pošto će im doći još 300 vojnika iz Ilinoisa.

- U drugom nivou su problemi na KiM, svakodnevne provokacije Albanaca i pojavljivanje različitih policijskijh jednica koje nemaju nikakve veze sa Direktoratom i reginalnom policijom sjever. U pitanju je poseban psihoški pritisak, a oni će reći da su to redovne aktivnosti - rekao je Vučić.

Kaže da su britanski vojnici 6. oktobra u velikom broju bili na sjeveru KiM, šetali se i snimali, kako bi srpski narod vidio kakva je to snaga i moć.

- Sve imamo dokumentovano video i fotografije, da ne bi neko rekao da se to nije desilo, a oni će reći da su to redovni zadaci, kako to uvijek na sjeveru, a ne na nekom drugom mjestu. Amerikanci povećaju prisustvo i novih 300 vojnika dolazi iz Ilionoisa, i interesantno je da oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova - naveo je Vučić.

Istakao je da bi to valjda trebalo da bude jasan signal Srbiji i Srbima na KiM da ne sanjaju o poštovanju povelje UN i odluka UN uključujući 1244, jer mora da se zna čija je jedina odluka koja mora da se poštuje.

Vučić je istakao da je to nastavk politike sile od 1999. godine sve do danas.

- Mi smo poruku razumjeli i dobro razumjeli da je međuanrodno pravo odavno pogaženo i uništeno i da postoji samo pravo sile - naveo je Vučić i dodao da Srbiji ništa ne preostaje nego da se pozivaju na međunarodno javno pravo i da budu možda jedini koji će toga u potpunosti da se pridržavaju, a ostali kada im to odgovara.