latinica  ћирилица
08/10/2022 |  11:41 ⇒ 12:39 | Autor: Agencije

Vučić: Gradimo novi naftovod ka Mađarskoj, rezerve gasa rekordne

Zbog sukoba u Ukrajini, koji traje gotovo osam mjeseci, pokazalo se da su najvažniji energetska i finansijska stabilnost, hrana, zdravstvo i vojska uz vojnu industriju. Ulagaćemo 100 milona evra preko SDPR u naše kapacitete. Zato što možemo da prodamo sve što proizvedemo na 100 strana svijeta. Sve što proizvedemo možemo da prodamo u narednih 20 godina. Potpisao sam naredbu da 20 odsto proizvoda vojne industrije mora da ostane u srbiji i našoj vojsci, rekao je Vučić danas tokom obraćanja naciji.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Vladimir Šporčić)

Predsjednik Srbije rekao je da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen sa mađarskim premijerom Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mjestu Alđo u dužini do 128 kilometara, kako bi Srbija dobila još jedna pravac snabdijevanja i mogućnost da bira ono što je za nju povoljnije.

- Naftovod bi mogoa da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo korstili trasu gasovoda ka Mađarskoj - rekao je Vučić.

Što se tiče nafte, posebno poslije ovoga što se dogodilo u Pragu, Srbija nema drugi naftovod osim ЈANAF-a. Nemam naftovod ka Mađarskoj, što bi nam mnogo značilo, niti ka jugu, ka Crnoj Gori i Grčkoj, jer nije bilo problema - rekao je Vučići najavio ulaganja od 12 milijardi u narenih šest godina u energetsku infrastrukturu kroz plan Srbija 2025.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Poslije godina pouzdanog sabdijevanja, Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdjevač i mi smo razumjeli poruku. Kao što smo razumjeli poruku i oko gasa, gdje nismo uspjeli da dobijemo dovoljne zagarantovane količine gasa od naših ruskih partnera, iako smo dobili 65 odsto naših potreba po izuzetno povoljnoj cijeni, ali smo 35 odsto morali da nabavljamo na slobodnom tržištu po cijenama koje su izuzetno visoke za nas, pa smo morali da krenemo u diverzifikaciju - rekao je Vučić.

Najavio je da će sa partnerima iz Otvorenog Balkana biti razmotrena izgradnja naftovoda kroz Sjevernu Makedoniju do albanske luke Drač.

Vučić je izjavio da su obezbijeđene zalihe dizela od 287.000 tona i dodao kako je u cijevima nafte i u preradi za dobijanje dizela još oko 220.000 tona, što je dovoljno za 75 dana u slučaju prekida dotoka nafte, kao i zalihe benzina za 59 dana.

- Radimo na popuni još 54.000 tona dizela, 7.000 tona benzina i 21.000 tona dizela za našu vojsku, što je suma od 160 miliona evra da bismo u potpunosti obezbijedili sigurnost snabdijevanja naftom i naftnim detirivatima za zimske mjesece - objasnio je Vučić.

Rezerve gasa rekordne

- U ovom trenutklu imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije. U Banatskom dvoru je puno do čepa i ne trošimo te rezerve. Već 10 dana nismo nijedan megavat struje uvezli. U Mađarskoj imamo 380 miliona tona, 280 miliona u Banatskom dvoru - naglasio je Vučić.

On je dodao da samo Mađarska ima nižu cijenu gasa za stanovništvo, a da je u Njemačkoj gas sedam puta skuplji.

- I kada bude povećanja cijene gasa to neće prelaziti okvire razuma, ako bude a neće skoro, neće biti poseban udar na građane Srbije - najavio je predsjednik Srbije.

Na računu više od dvije milijarde

U ovom trenutku na računu imamo više od dvije milijarde evra. Јavni dug trenutno iznosi 53,7 procenata, izneo je podatak predsjednik Srbije.

- Problem će biti dalje jačanje američkog dolara. To nam je osim podizanja kotacijskih cijena nagfte napravilo i problem sa dugom, ali smo smanjili učešće dolara na 12% sa 27% - kazao je.

Razgovaramo sa MMF-om da postignemo stend-baj aranžman, dodao je.

Najjeftiniji hljeb u Evropi

- Imamo najjeftiniji hleb u Evropi. Imali smo sušu pa su i zalihe i izvoz kukuruza manji, ali nećemo imati problema sa njim, ni sa pšenicom ni sa uljem i dovoljno šećera, dovoljno soli - povećali smo količine svega drugog i problema neće biti - naveo je Vučić.

Povećanje penzija i plata

- Od 1. novembra idemo na povećanje penzija za devet odsto, onda idemo od janura na još 12,1 odsto. Ukupno će povećanje penzija iznositi 20,2 i 20,8 odsto - rekao je predsjednik Srbije.

Time će, rekao je, prosječna penzija biti oko 323 evra, ili oko 38.000 dinara. Povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, u javom sektoru, za vojna lica 20-ak posto - rekao je. "Minimalac će da bude 40.020 dina - dodao je.

- Daćemo pred novu godinu 5.000 dinara svim mladim ljudima kao novogodišnji poklon - najavio je predsjednik Srbije.