latinica  ћирилица
08/10/2022 |  12:04 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Dodik: Boljanić - mjesto naših budućih okupljanja (VIDEO)

Boljanić je mjesto naših budućih okupljanja, ne samo na jedan dan, već treba da bude mjesto gdje će se tokom čitave godine provoditi aktivnosti, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na obilježavanju 78 godina od operacije spasavanja savezničkih pilota 1944. godine, naziva "Halijard - vazdušni most" u Boljaniću kod Doboja.
Milorad Dodik u Boljaniću - Foto: SRNA
Milorad Dodik u BoljanićuFoto: SRNA

- Ovo je važan događaj, kojem nažalost nije bilo dozvoljeno da se spominje, da bude vidljiv. Tada smo imali dvije savezničke vojske, onu okupljenu oko Draže Mihailovića, i partizanski pokret. Srbi su bili u obje i bili su na pravoj strani istorije - naglasio je Dodik.

On je povukao paralelu iz događaja iz Drugog svjetskog rata i dešavanja na opvim prostorima početkom 90-ih godina prošlog vijeka.

- I građanski rat u BiH bio je samo nastavak istorije. Srbi su sada kao i tada branili svoje kuće, svoju slobodu. To je istina, a sve drugo pripada falsifikovanju istorije i spinovanju onih koji nam žele loše - poručio je Dodik.

On je naglasio da je ponosan na pretke koji su spašavali savezničke pilote.

Obilježavanju je prisustvovala i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, kao i niz drugih delegacija.

U akciji koju su sprovele snage Јugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, spaseno je više od 500 pilota, a u Boljaniću šezdeset savezničkih avijatičara.