latinica  ћирилица
09/10/2022 |  18:57 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Izgradnja HE Dabar uskoro u završnoj fazi (VIDEO)

Izgradnja najvećeg hidroenergetkog objekta, koji se gradi u posljednje 34 godine na prostoru bivše Јugoslavije, Hidroelektrane Dabar, uskoro bi trebalo da uđe u završnu fazu.
Izgradnja HE Dabar - Foto: RTRS
Izgradnja HE DabarFoto: RTRS

Čeka se odgovor kineske Eksim banke da bi izvođač kineska kompanija Gazba grup mogla da preuzme i dovrši izgradnju, po principu "ključ u ruke".

Iza projekta su stale Vlada i Elektroprivreda Republike Srpske.

Vezani tehničkim i ugovorom o kreditu, investitor Hidroelektrane na Trebišnjici, vlasnik HE Dabar i izvođač radova, morali su da ispune desetine preduslova da bi kredit od 189,4 miliona evra bio izvjestan.

Rok za uvođenje kineskog izvođača radova nije preciziran.

- Što se tiče HET-a mi smo završili svoj dio posla kroz dokapitalizaciju i dijelom vlastitim sredstvima. Obezbijedili smo 94 miliona maraka, koje smo dostavili HED-u, kćerci firmi, kojim aktiviramo kredit od 189 miliona evra - izjavio je direktor ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Gordan Mišeljić.

Iz Gezube su potvrdili da će radove povjeriti podizvođačima, domaćim firmama. Posao moraju da izvode prema domaćim propisima.

- U cilju jačanja saradnje sa lokalnim preduzećima, te promocije lokalnog razvoja i promocije zapošljavanja, SDŽDŽS je odabrao moćne lokalne kompanije da se zajednički angažuju na izgradnji HE Dabar - rekao je direktor projekta Kina Gezuba grup kancelarija Trebinje Bai Guanglei.

Za dovršetak izgradnje HE Dabar potpisana je fiksna cijena kredita kojim treba da se finansira preostalih 85 odsto radova. Odgovor banke, navodno, očekuje se uskoro.

- Postoji čvrst ugovor na način da su cijene nepromjenjive do kraja izvođenja radova, a do kraja, po tom međunarodnom standardu, Fidiku, na kraju izvođenja radova može se nešto usvojiti ako postoje razlozi i uslovi za to - rekao je Mišeljić.

- Kineski izvođač je pokušao da razgovara na ovu temu, mi smo diskutovali, ali, naš stav je da se moramo ponašati onako kakav je bio tender - izjavio je v.d. Direktor HE Dabar d.o.o Slaviša Stajić.

Investitor je uvjeren da je, iako izgradnja kasni pet godina zbog tužbi iz FBiH, učinjen nepovratni korak koji vodi završetku objekta. Rok je četiri godine.

- Sigurni smo da dobrom saradnjom sa klijentom i lokalnim vlastima, da ćemo prevazići sve izazove i nastojati da se projekat završi u predviđenom roku, kako bi proizvodnja električne energije počela što prije - poručio je Guanglei.

Projekat HE Dabar star je gotovo 70 godina. Energija proizvedena na njenim turbinama prodavaće se susjednim elektroenergetskim sistemima. Nedostatak elektirčne energije i veće cijene omogućiće bržu otplatu.