latinica  ћирилица
10/10/2022 |  18:39 ⇒ 11/10/2022 | 07:36 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Nije problem ponovno brojanje glasova, već nezakonit rad CIK-a (VIDEO)

Nije problem ponovno brojanje glasova, ali je problem što CIK BiH ne radi to u skladu sa zakonom, rekao je u intervjuu za RTRS kandidat za predsjednika Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Oni su morali da utvrde prethodne rezultate i daju mogućnosti da se u roku tri dana eventulano ulože žalbe i onda da odlučuju svemu - rekao je Dodik.

Dodik ističe da je CIK "pao" pod političke uticaje ili ulicu.

- U Sarajevu to vidimo sve češće, kao što je Kristijan Šmit pao pod uticajem ulice u Sarajevu prije nekoliko mjeseci. To i sada isto vidimo - naveo je Dodik.

Dodik je naveo da je CIK izabran nezakonito.

- Niko nije ovdje naivan i zna se da je CIK politički obojen. Smatrali smo da će imati bar malo profesionalnog dostojanstva kod sebe i da će utvrditi preliminarne rezultate i da će onda u skladu sa zakonom reagovati. Međutim, i ono malo povjerenja što smo imali, pogaženo je. Uložićemo žalbu na odluku CIK-a Sudu BiH, ako nam i to dozvole. Ako ima i "P" od pravosuđa morali bi da je ponište, i natjeraju CIK da donese preliminarne rezultate, pa onda da donose neke odluke - pojasnio je Dodik.

Dodik je istakao da SNSD nema problema sa prebrojavanjem glasova, ali, kako ističe, sada postoji sumnja.

- Sutra ćemo i na najvišim organima partije imati sastanak i odlučiti kako i šta dalje. Ovakva BiH ne treba nikome - rekao je Dodik za RTRS.

Dodik kaže CIK nije smio da proglasi preliminarne rezultate.

- Od subote do jutros niko nije bio u CIK-u, vreće su bile kao na autobuskoj stanici, i nema razloga da im više vjerujemo. Gospođa koja radi u CIK-u, viđena je juče na Trebeviću sa liderom  SDS-a Mirkom Šarovićem. I PDP ima svog člana u CIK-u, koji se distancirao od te partije, ali očigledno da su prijetnje urodile plodom. Јedan član te komisije rekao je da je to nezakonita odluka. Ako neko misli da ovo ide u korist BiH, grdno se vara. Opozicija je skočila sa pričom kako je narodna volja pokradena. Ovo oni vide kao neku malu pobjedu, ali vidjećemo. Kako je sve uredno na ostala tri nivoa, a jedino nije u redu izbori za predsjednika Republike Srpske - naveo je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

Dodik naglašava da bi ova odluka CIK-a mogla značiti da Republika Srpska vrlo brzo proglasi svoju nezavisnost.

- Republika Srpska će ostati mirna i stabilna, zna se ko je pobjednik izbora, ali mi je u jednu ruku i drago što su ovakvom odlukom ubrazli naš put ka nezavisnosti - zaključio je Dodik za RTRS.