latinica  ћирилица
11/10/2022 |  13:59 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Galijašević: Zapad je preko CIK-a donio nemoralnu, nepismenu i antidržavnu odluku

Politički analitičar DŽevad Galijašević smatra da je Zapad intervenisao preko Centralne izborne komisije BiH, koja je pod kontrolom SDA, SDS-a, PDP-a, pa je sa šest glasova za i jednim protiv donijeta nemoralna, nepismena i antidržavna odluka, kojom se nalaže ponovno brojanje glasova za funkciju predsjednika Republike Srpske.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

On je u izjavi Srni istakao da se na čelu Izborne komisije nalazi Suad Arnautović, "vojnik, policajac i kursista iz Sarajeva, koji je radio na raznim poslovima".

- Baš kao i Јelenu Trivić - svi putevi su ga vodili u London i odlučio je da pomogne koleginici, sramotnom političkom debatom na sjednici CIK-a. Kao čovjek koji je svo svoje obrazovanje stekao na Fakultetu političkih nauka, ovaj vojnik i policajac i Tita i Alije i na kraju Velike Britanije, ne razumije izborno zakonodavstvo - rekao je Galijašević.

Galijašević kaže da je Arnautoviću pokušao to da objasni član CIK-a Vlado Rogić, ali je "plaćenom britanskom vojniku" bilo zalud tumačiti zakon.

On je podsjetio da je Rogić bio protiv ove odluke, uz obrazloženje da nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH, jer je potrebno da prvo prođe procedura rješavanja žalbi, prigovora i zahtjeva, te da sada nije vrijeme za donošenje takve naredbe.

- Tajne operacije kao niz koordinisanih akcija, političkog, ekonomskog, psihološko-propagandnog, oružanog, obavještajnog i subverzivnog karaktera preduzimaju se protiv Republike Srpske, prije svega radi ostvarivanja političkih, socijalnih, ekonomskih i psiholoških ciljeva - naveo je Galijašević.

On ističe da bi bez srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Republika Srpska bila u kandžama američkih plaćenika, nacionalna ideja bi splasnula i niko više nikad ne bi imao tu snagu i volju, kakvu je pokazao Dodik, da se žrtvuje za njen položaj i opstanak.

Galijašević je ocijenio da "peta kolona" koja slabi ustavnu poziciju Republike Srpske "radi o glavi Dodiku i cijelom srpskom narodu".

- Eto, zato se protestuje u Banjaluci, na toj jadnoj sceni, sa srpskim statistima i američkim režiserima, u čemu učestvuju pripremljeni i obučeni zapadni agenti u postizborno vrijeme, čini se tek kao politički osmišljena akcija kojom treba stvoriti uslove da Zapad interveniše - ocijenio je Galijašević.

On je naveo da, ipak, "glasno zapomaganje lažne opozicije", koja je prvo proglasila pobjedu na ovim izborima, a zatim odustala od nje i histeričnim porukama uzbunila javnost, uz tvrdnju "mi smo pokradeni", odnosno "narod je pokraden" i to, čini se, ne bilo koji, već glavni - "američki narod" jer oni su platili, a izgubili izbore i nisu ništa dobili.

- Zato je infrastruktura prevrata u Banjaluci, po ugledu na kijevski Majdan 2014. postavljena, operacija precizno isplanirana baš do detalja, akteri regrutovani, istrenirani i angažovani, a žrtva je markirana za odstrel - pa se postavlja pitanje - čemu uopšte tolika histerija opozicije? - rekao je Galijašević.