latinica  ћирилица
11/10/2022 |  15:40 ⇒ 15:54 | Autor: SRNA

CIK: Korigovana naredba o ponovnom brojanju, riječ je o kontrolnom brojanju (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH danas je korigovala naredbu o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske, navodeći da je riječ o kontrolnom brojanju kojim se utvrđuju izborni rezultati po službenoj dužnosti, a ne po prigovorima.
CIK BiH -
CIK BiH

Protiv ove odluke ponovo je bio član CIK-a Vlado Rogić koji je ponovio da nisu razmotrene sve žalbe i prigovori.

- Možemo mi to sada zvati kontrolnim brojanjem, ali to je u suštini ponovno prebrojavanje. Mi smo obesmislili na taj način postupak ponovnog brojanja koji je izričito propisan zakonom - rekao je Rogić.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je CIK iskoristio izmjenu Izbornog zakona koju je nametnuo Kristijan Šmit prema kojoj je CIK-u data mogućnost da po službenoj dužnosti donosi naredbe centrima za brojanje da bi se preduzele mjere za otklanjanje izbornih nepravilnosti, a da je druga opcija bila poništavanje izbora.

- Od petka govorimo o 400 biračkih odbora na kojima imamo matematičke nelogičnosti u obrascima sa rezultatima, koje ukazuju na kršenje zakona. Zbog toga donosimo odluku da centar za brojanje utvrdi da li su nelogičnosti tačne ili ne - navela je Hadžiabdić.