latinica  ћирилица
13/10/2022 |  12:18 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

RTRS: CIK nije obezbijedio adekvatne uslove za TV prenos

Radio-televizija Republike Srpske neće realizovati TV prenos kontrolnog ponovnog brojanja glasova za predsjednika i potpredsjednika Srpske u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, jer Centralna izborna komisija BiH nije obezbijedila adekvatne uslove za to, odnosno nemoguće je da jednom kamerom bude obezbijeđen vjerodostojan snimak, stav je Uređivačkog kolegijuma RTRS-a.
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS

Nakon što je CIK saopštio da će javnim RTV servisima i ostalim zainteresovanim medijima biti omogućen prenos iz Glavnog centra za brojanje u Sarajevu, RTRS se obratio CIK-u koji u tom trenutku još nije definisao uslove za realizaciju prenosa.

- Naknadno nam je saopšteno da je TV prenos moguć, ali samo sa jednom kamerom koja treba da bude pozicionirana iza posmatrača i da snima total, odnosno najmanje četiri stola na kojima će se prebrojavati listići - saopštio je Uređivački kolegijum RTRS-a.

RTRS je tražio postavljanje više kamera na adekvatnoj udaljenosti, ozvučenje stolova, mogućnost zumiranja listića i zapisnika, kako bi se, u skladu sa standardima televizijskih prenosa, dobila sveobuhvatna slika procesa ponovnog brojanja, ali tim zahtjevima nije udovoljeno.

- Nije nam ostavljena ni mogućnost da blagovremeno posjetimo prostoriju u kojoj će biti brojanje, kako bi bile određene pozicije kamera. Dakle, uslovi za adekvatan i vjerodostojan TV prenos nisu ispunjeni. Smatramo da jedna kamera koja istovremeno treba da snima najmanje četiri stola za brojanje glasova, ni približno ne može da prenese realnu sliku - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da CIK BiH nije obezbijedio elementarne uslove iako je pozvao medije da organizuju TV prenos ponovnog brojanja.

- Naprotiv, nametnutim pravilima onemogućio je adekvatan TV prenos putem kojeg bi građani Republike Srpske mogli da steknu realnu i sveobuhvatnu sliku dešavanja. Pošto prenos ne može biti organizovan na adekvatan način u skladu sa profesionalnim standardima, RTRS ga neće realizovati - navodi se u saopštenju.

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu danas će ponovo biti brojani glasovi za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske