latinica  ћирилица
13/10/2022 |  16:15 | Autor: SRNA

Predstavljena knjiga "Istina o genocidu i zločinima"

Knjiga "Istina o genocidu i zločinima" autora Milana Ljepojevića, koja na potresan i dokumentovan način govori o stradanju Srba u 20. vijeku, sa akcentom na genocid počinjen nad Srbima u NDH koji je decenijama skrivan pred svjetskom civilizacijom, predstavljena je danas u Beogradu.
Promocija knjige "Istina o genocidu i zločinima" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Istina o genocidu i zločinima"Foto: SRNA

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da posebnu vrijednost knjige, koja predstavlja značajan doprinos kulturi sjećanja, čini to što je autor u njoj sabrao i objavio imena 8.030 srpske djece do 14 godina koja su umorena u jasenovačkim logorima.

On je neveo da Ljepojevićeva knjiga sadrži i osvrt na Prvi i Drugi svjetski rat, ali i na dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka.

- Istina je samo jedna. Ljepojević je na pravi način pokazao sva naša stradanja.
Bavio se i političkim stradanjem onim što je dovelo do situacije da se borimo da sačuvamo Republiku Srpsku i našu ustavnu poziciju - rekao je Cicović i napomenuo da je knjiga "Istina o genocidu i zločinima" jedan veliki podsjetnik na sva stradanja Srba.

Ljepojević je izjavio da ga je na pisanje knjige i na istraživanje ustaškog zločina ponukao događaj iz djetinjstva i spoznaja da na lokalnom groblju u njegovom rodnom selu nema humki njegovih najbližih rođaka, napominjući da je mnogo kasnije shvatio zašto.

- Njihov je život prekinut 1942. godine. Odvedeni su u logor Јasenovac i pobijeni. Njihovi grobovi su nepoznati. Svaka stopa Јasenovca, svaka stopa logora Sisak, Јastrebarsko, Gradina, Stara Gradiška, vjerovatno je njihova humka i njihova duša je vjerovatno tu - rekao je Ljepojević na promociji održanoj u Udruženju novinara Srbije.

Ljepojević je rekao da od 1990. godine na ovamo sluša o Srbima kao agresorima, a da je od 2000. godine saznao i da su Srbi i "genocidan narod" i da se na pisanje svoje jedanaeste po redu knjige odlučio da bi te laži demantovao istinom.

- Znači, mi smo i agresor i "genocidan narod". Јa sam se zapitao, kako to? Moja porodica je toliko stradala, a da to niko ne pominje - rekao je Ljepojević.

On je rekao da je ovo samo jedna u nizu knjiga koja će se baviti ovom bolnom tematikom i istinom o srpskom stradanju.

- Mi nemamo šta dokazivati. Našu nevinost pokazuju i naše žrtve. Postoje jasna imena i prezimena. U ovoj knjizi je 8.030 imena djece ubijene u logoru Јasenovac. Od toga je 6.130 imena sa područja Bosanske Krajine. Od toga na Gradišku i Kozarsku Dubicu potpada 5.500 - rekao je Ljepojević.

Ljepojević je naveo da je u njegovoj knjizi obrađen i veliki zločin i etničko čišćenje učinjeno nad Srbima u "Oluji" i "Bljesku", kao i o događaj u Srebrenici iz 1995. godine, napominjući da bez istine o svojoj prošlosti Srbi kao narod ne mogu ići u budućnost.

- Ono što treba svi da spoznamo je da smo mi Srbi jedan slobodarski, herojski narod, koji su u 20. vijeku u dva svjetska rata bili na strani pobjednika. U Drugom svjetskom ratu smo bili žrtve teškog zločina od strane hrvatskih ustaša i njemačkih nacista. U ratovima devedesetih smo postradali i da je nad nama izvršen težak zločin i etničko čišćenje. Moramo da spoznamo svoju istoriju, svoju istinu, da nam drugi ne bi nametali svoju - naglasio je Ljepojević.

On je poručio da će se truditi da promocija njegove knjige, nakon Banjaluke i Beograda, bude upriličena u Gradini u narednom mjesecu i u samom Јasenovcu, kao i u bukvalno svakom gradu.

On je pozvao Cicovića da se aktivno uključi da ova knjiga dođe u osnovne i srednje škole u Srbiji i Republici Srpskoj.

- Ovo je istina, tu su imena i prezimena. Ako pored ovakve istine i ovakve prošlosti nas neko može da naziva genocidnim i agresorima - ja stvarno sa takvim ne mogu na takav civilizovan način da razgovaram - poručio je Ljepojević.