latinica  ћирилица
20/10/2022 |  15:59 ⇒ 17:28 | Autor: SRNA

CIK: Nedopušten zahtjev PDP-a i SDS-a da se ponište izbori za predsjednika Srpske jer nisu utvrđeni rezultati

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj 66. sjednici odlučila jednoglasno da su zahtjevi PDP-a i SDS-a da se ponište izbori za nivo predsjednika Republike Srpske nedopušteni, jer još nisu utvrđeni izborni rezultati.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Zahtjevi su odbijeni zbog toga što nije donesena odluka o utvrđivanju rezultata izbora. Navode da CIK može poništiti izbore samo ako se ustanovi da je u toku izbornog procesa došlo do propusta koji utiču na nepravilnost izbora.

CIK je danas donio naredbu o ponovnom kontrolnom brojanju 22 vreće za više nivoa vlasti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Prema ovoj naredbi, biće otvoreno po pet vreća za nivo Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH, osam vreća za Parlament FBiH, te po dvije vreće za Narodnu skupštinu Republike Srpske i skupštine kantona.

Kako je navedeno, ove vreće se otvaraju radi otklanjanja nelogičnosti na onim biračkim mjestima gdje je u kutijama bilo manje listića od broja glasača.

CIK je danas donio odluku i o dodjeli poslaničkog mandata Nevenki Marilović u Narodnu skupštinu Republike Srpske, nakon što je mandat istekao poslaniku Siniši Iliću.