latinica  ћирилица
21/10/2022 |  08:36 ⇒ 08:49 | Autor: RTRS

Predstava "Hasanaginica" oduševila publiku u Bijeljini

U Centru za kulturu u Bijeljini sinoć je bila dugo očekivana premijera predstave "Hasanaginica" Gradskog pozorišta "Semberija".
Hasanaginica - Foto: RTRS
HasanaginicaFoto: RTRS

Predstava je rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, a glavne uloge povjerene su gostujućim glumcima Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Hasanaginica" predstavlja do sada najveći produkcijski poduhvat bijeljinskog pozorišta, istovremeno i izuzetno značajan pozorišni događaj u Republici Srpskoj.

Bojana Milanović Hasaniginica i Milan Kovačević u ulozi Hasanage - izuzetna dramska ostvarenja u predstavi kojom će mlado bijeljinsko pozorište, sasvim sigurno, otvoriti vrata značajnih pozorišnih festivala i podići kriterijume pozorišnim stvaraocima u okruženju.

Dramatizacija Ljubomira Simovića poznate narodne balade i do sada je rediteljima u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci i na drugim pozorišnim scenama gdje je igrana, otvarala mogućnosti za različite pristupe i nova kreativna rješenja.

Tako je i reditelj Dušan Tuzlančić donio na bijeljinsku scenu svoju "Hasanaginicu" u čemu su ga odlično ispratili scenograf Marija Kalabić i kostimograf Marina Sremac.

Saradnjom sa Narodnim pozorištem Republike Srpske i uz gostujuće glumce SNP iz Novog Sada postignut je iskorak u pozorišnom stvaralaštvu, što bijeljinska publika zna da prepozna i nagradi.