latinica  ћирилица
25/10/2022 |  18:19 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Velika skupština naroda Srpske: Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, vratite nam Ustav (FOTO/VIDEO)

Velika skupština naroda Republike Srpske uputila je danas iz svog najvećeg grada, Banjaluke, Narodni proglas u kojem poručuju da neće antidejtonsku i antiustavnu BiH, niti BiH koja je samo po volji bošnjačkog naroda.
Miting u Banjaluci - Foto: RTRS
Miting u BanjaluciFoto: RTRS

- Republiku Srpsku osnovao je narod 9. januara 1992. godine, odbranili je narod i njegova Vojska Republike Srpske u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, a očuvali smo je svih ovih 27 godina mira. Nećemo antidejtonsku i antiustavnu BiH, vratite nam Ustav BiH da ne bi morali da odemo iz nje - ističe se u Proglasu koji je pročitan u parku "Mladen Stojanović" na narodnom skupu vladajuće koalicije pod nazivom "Otadžbina zove".

Velika skupština naroda Republike Srpske odbacuje odluke Ustavnog suda BiH kojima se Republici Srpskoj otima poljoprivredno zemljište, šume i vode, oduzimaju se škole i bolnice, putevi i brane.

- Nećemo BiH koja nam zabranjuje da gradimo: hidrocentralu Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju, Gasovod iz Srbije i druge projekte. Nećemo finansirati BiH koju bošnjački političari koriste da bi pljuvali i gušili Republiku Srpsku - poručeno je u Proglasu.

Velika skupština naroda Republike Srpske ukazala je da nema BiH izvan dva entiteta koji je tvore matematičkim zbirom 49 odsto plus 51 odsto.

- Nema opstanka BiH bez ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, nećemo BiH bez ustavnog konsenzusa, nećemo u Nato pakt, Republika Srpska je vojno neutralna. Prihvatamo kandidatski status samo pod uslovom da se lažni visoki predstavnik, kao i sudije stranci u Ustavnom sudu udalje iz BiH - naglašava se u Proglasu.

Poručeno je da se ne priznaje protivzakonit rad CIK-a BiH, koja beskrajnim brojanjem hoće da promijeni volju naroda iskazanu na izborima 2. oktobra.

- Izborni zakon BiH nije dao pravo CIK-u da prekraja izborni rezultat, već mu je dao obavezu i rokove da proglasi pobjednike - poručeno je u Proglasu.