latinica  ћирилица
26/10/2022 |  15:44 ⇒ 16:39 | Autor: sputniknews.com

Putin: Amerika koristi Ukrajinu kao "udarnu pesnicu" protiv Rusije

Ukrajina se zapravo kontroliše iz Sjedinjenih Država i koristi je kao "udarnu pesnicu" protiv Rusije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima delegacija 51. sjednice Saveta rukovodilaca bezbjednosnih agencija i specijalnih službi zemalja Zajednice nezavisnih država.
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (foto:EPA-EFE/ALEXEI BABUSHKIN / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT)

On je skrenuo pažnju na to da se oružani sukobi rasplamsavaju upravo na granicama ZND.

- Šta oni žele – oni koji to rade – vidimo na primjeru Ukrajine, koja je postala instrument američke spoljne politike. Zemlja je zapravo izgubila suverenitet i direktno je kontrolišu Sjedinjene Američke Države, koje je koriste kao udarnu pesnicu protiv Rusije, protiv naše Savezne države sa Bjelorusijom, protiv ODKB i ZND u cjelini - rekao je ruski lider.

Istovremeno, nastavio je, jasno je vidljiv pravi odnos SAD prema svojim satelitima.

- Ukrajinska teritorija je praktično odmah pretvorena u poligon za vojne biološke eksperimente, a sada se napumpava oružjem, uključujući i teškim, ignorišu izjave kijevskog režima o želji da dobije nuklearno oružje. O tome su javno govorile kijevske vlasti, ali ne, svi ćute. Planira se i upotreba takozvane prljave bombe za provokacije - rekao je Putin.