latinica  ћирилица
26/10/2022 |  21:58 | Autor: sputniknews.com

Predsjednik Gvineje Bisao prenio Zelenskom poruku Putina: Spreman sam za pregovore

Predsjednik Gvineje Bisao Umaro Sisoku Embalo prenio je predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da mu je tokom posjete Moskvi predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je spreman za pregovore sa Ukrajinom.
Umaro Sisoku Embalo (Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO) -
Umaro Sisoku Embalo (Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO)

- Јuče sam bio u Rusiji sa predsjednikom Putinom, koji me je zamolio da vam prenesem poruku, da razgovaram sa vama. On mi je rekao da je spreman za pregovore sa predsjednikom Zelenskim - rekao je Embalo na brifingu sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

Prema riječima predsjednika Gvineje Bisao, sebe vidi kao "nosioca određenih impulsa koji doprinose poboljšanju odnosa" između Rusije i Ukrajine.

- Rekao sam u razgovoru sa Putinom, a to je moja vizija poslije sastanka sa predsjednikom Zelenskim, da ako Afrika kao kontinent može da uloži napore da se riješi ovaj sukob, ja sam spreman, to je jedan od razloga zašto sam došao - dodao je on.

Sisoku Embalo posjetio je u utorak Moskvu, gdje se sastao sa Putinom. Predsjednik Gvineje Bisao je ruskom kolegi izjavio da je spreman da pomogne u uspostavljanju dijaloga između Moskve i Kijeva, istakavši da su afričke zemlje zainteresovane za što brže riješenje sukoba u Ukrajini.