latinica  ћирилица
29/10/2022 |  09:43 ⇒ 09:50 | Autor: RTRS

Filmu "S one strane duge" nagrada sa Krima (VIDEO)

Specijalnu nagradu 8. Međunarodnog festivala "Sveti Vladimir" žiri je dodijelio filmu "S one strane duge" Milane Majar u produkciji RTRS.
Filmu "S one strane duge" nagrada sa Krima - Foto: RTRS
Filmu "S one strane duge" nagrada sa KrimaFoto: RTRS

Kako se navodi u obrazloženju žirija autorka je ovo priznanje dobila "za izbor i detaljan pristup veoma delikatnoj temi filma".

Glavni junak filma oslijepio je u 40. godini, nakon oboljenja oba očna živca. Sportski duh i želja za pobjedom dovode ga u svijet sporta koji mu pomaže da ojača svoje duhovne i fizičke sposobnosti. U filmu dolazi do izražaja njegovo bezuslovno samoprihvatanje i samopoštovanje, kao odraz snažne volje za životom.

Selekciona komisija prihvatila je na razmatranje 352 prijave iz 21 regiona Ruske Federacije, kao i iz Francuske, Srbije, Republike Srpske, Grčke, Gruzije, Bjelorusije i drugih zemalja. Za takmičarski program odabrano je 45 ostvarenja, a u revijalnom dijelu programu prikazano je 40 filmova. Pored pet glavnih, uvedena je i posebna nominacija "Filmovi ratnih dopisnika". Žiri festivala predstavljalo je sveštenstvo Sevastopoljskog okruga.

Gran pri festivala dodijeljen je igranom filmu "Nebo" režisera Igora Kopilova. Film je sniman na osnovu stvarnih događaja. Govori o podvigu ruskih pilota Olega Peškova i Konstantina Murahtina čiji avion je oboren u antiterorističkoj operaciji u Siriji.

Ove godine projekcije su održane u bioskopima u Sevastopolju, kao i u Melitopolju i Berdjansku.