latinica  ћирилица
29/10/2022 |  16:29 ⇒ 19:28 | Autor: SRNA

Dodik pisao Santani: Zaustaviti zatvorski teror nad Karadžićem

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad haškim osuđenikom Radovanom Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da ne postoji nijedan uvjerljiv razlog da se zatvorske vlasti krajnje nehumano odnose prema Radovanu Karadžiću i da mu uskraćuju elementarna ljudska prava garantovana međunarodnim konvencijama i praksom takozvane Nelson Mandela rezolucije.

U pismu upućenom predsjedniku Mehanizma Grasieli Gati Santana, srpski član Predsjedništva je ocijenio da je njena dužnost da se, u ime Mehanizma kojim predsjedava, u zatvor na ostrvu Vajt odmah pošalje nezavisna komisija čiji bi članovi lično provjerili u kakvim uslovima Radovan Karadžić služi kaznu i direktno s njim razgovarali.

On je naveo da je siguran sam da će se potvrditi istinitost navoda o beskrupuloznom maltretiranju i psihološkom iscrpljivanju koje nad njim sprovode zatvorske vlasti.

- Na osnovu direktnog uvida i razgovora sa Radovanom Karadžićem, jedina razumna odluka trebalo bi da bude da Mehanizam revidira svoju prethodnu odluku o njegovom smještaju u zatvor na ostrvu Vajt i uputi ga u neki od zatvora u Evropi gdje se neće kršiti osnovna ljudska prava - istakao je Dodik u pismu.

Dodik je izrazio uvjerenje da će predsjednik Mehanizma Santana sa dužnom pažnjom razmotriti njegovo pismo i najbrže moguće preduzeti aktivnosti koje je predložio.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću koji služi kaznu u zatvoru na britanskom ostrvu Vajt.

U pismu, u kojem se ističe da su Karadžiću uskraćena čak i prava koja je ima u zatvorskoj jedinici u Hagu, sa pratećim "Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva", oni tvrde da u Karadžićevom slučaju postoji mogućnost njegovog tragičnog ishoda i traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.