latinica  ћирилица
31/10/2022 |  13:48 ⇒ 13:49 | Autor: SRNA

Milivojević: Gradsko vijeće da se izjasni o diskriminaciji pri zapošljavanju Srba

Potpredsjednik Gradskog vijeća u Mostaru Velibor Milivojević zatražio je danas da se Gradsko vijeće i ovaj grad izjasne o tome zašto nije odgovoreno instituciji Ombudsmena BiH na preporuku da se prilikom sprovođenja konkursnih procedura u Gradskoj upravi rukovodi načelima proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda.
Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Velibor MilivojevićFoto: SRNA

On je na sjednici Gradskog vijeća istakao činjenicu da se grad Mostar predstavlja kao multietnički, a ne poštuje ljudska prava.

Milivojević je naveo da se njegova inicijativa odnosi na to da se grad Mostar i Gradsko vijeće izjasne i odgovore na preporuke institucije Ombudsmana za ljudska prava od 6. jula.

On je precizirao da se radi o preporukama za sprovođenje konkursnih procedura prijema stručnog saradnika za poljoprivredu u Službi za privredu, Odjeljenja za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave, u kojima je potrebno da se rukovodi načelima proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Milivojević je dodao da nije odgovoreno ombudsmenima, te da je uslijedila urgencija za dostavljanje odgovora 29. septembra, ali i dalje ombudsman nema odgovora.

- Stalno promovišemo Mostar kao turistički i multietnički grad, pa bi bilo ružno da ombudsman stavi Gradsku upravu Mostara na neku crnu listu, odnosno na listu institucija koje ne poštuju ljudska prava. Pravni osnov je Zakon o zabrani diskriminacije BiH i Zakon o ombudsmanu za ljudska prava BiH - istakao je Milivojević.

Milivojević je zatražio i informaciju od nadležnih službi o tome ko nelegalno ograđuje i zauzima zemljište BiH u mostarskom naselju Malo Polje.

- I ranije su postavljanja pitanja o bespravnom količenju, ograđivanju ili nekom dešavanju na području Malog Polja. Stoga moje pitanje ide Odjeljenju za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Gradske uprave da li su u skladu sa više vijećničkih pitanja izašli na teren, obavili uvid, te zaustavili uzurpiranje državne imovine u Malom Polju. Molim da mi se dostave odgovori i dosadašnjim postupcima u vezi sa vijećničkim pitanjima i inspekcijskim nadzorom - naveo je Milivojević.