latinica  ћирилица
02/11/2022 |  18:37 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

MMF Srbiji odobrio aranžman od 2,4 milijarde evra

Srbija je postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o budućem stendbaj-aranžmanu koji bi trajao dvije godine u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde evra, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Međunarodni monetarni fond (Foto: Sputnik/Natalia Seliverstova) -
Međunarodni monetarni fond (Foto: Sputnik/Natalia Seliverstova)

Navodeći da je MMF svoju upravo završenu posjetu Srbiji ocijenio kao uspješnu, Mali je najavio da očekuje i zvaničnu potvrdu i odobrenje Odbora direktora MMF-a tokom decembra, nakon čega bi Srbija i zvanično ušla u novi aranžman, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

- To će biti dodatna podrška Srbiji da što lakše prođe kroz krizu, ali i dodatna sigurnost da ekonomske posljedice sukoba u Ukrajini ne zaustave započete reforme, kao i da se ublaže efekti usporavanja svetske ekonomije na Srbiju - naveo je Mali.

Prema njegovim riječima, MMF je posebno istakao da je Srbija do sada pokazivala otpornost na negativna dešavanja u Evropi i svijetu.

- Cilj je da očuvamo postignutu finansijsku stabilnost, ali i da nastavimo sa sprovođenjem jasno zacrtanih reformskih zadataka koje smo zajedno sa MMF-om postavili ranije - rekao je Mali.