latinica  ћирилица
02/11/2022 |  20:39 ⇒ 03/11/2022 | 09:00 | Autor: RTRS

SB UN o BiH: Za Rusiju jedino relevantan Izvještaj Republike Srpske; Produžen mandat EUFOR-a (VIDEO)

Savjet bezbjednosti UN produžio je večeras mandat EUFOR misije Altea /multinacionalnih stabilizacijskih snaga predvođenih EU/ u BiH za još godinu dana.
Savjet bezbjednosti UN-arhiv - Foto: Screenshot/YouTube
Savjet bezbjednosti UN-arhivFoto: Screenshot/YouTube

EUFOR u BiH ostaje još godinu dana, a za odluku je glasalo svih 15 članica Savjeta bezbjednosti na sjednici posvećenoj stanju u BiH.

Zamjenica stalnog predstavnika Ruske Federacije Ana Јevstignejeva rekla je u obraćanju da je Izvještaj Republike Srpske upućen Savjetu bezbjednosti vrijedan pažnje i da sadrži korisne informacije o stvarnom stanju stvari u BiH.

Јevstignejeva je rekla da ne želi da komentariše "takozvani izvještaj takozvanog visokog predstavnika" i da preporučuje kolegama iz Savjeta da se upoznaju sa izvještajem Republike Srpske.

Prema njenim riječima, neprihvatljivo je da se pred Savjet bezbjednosti UN iznose nasumične misli civilne osobe i da se predstavljaju kao izvještaj.

Ambasador BiH u UN Sven Alkalaj na sjednici je oštro kritikovao Kristijana Šmita, optuživši ga da je preduzeo radnje suprotne Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dovodeći je u stanje destabilizacije.

Predstavnik Srbije Nemanja Stevanović rekao je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je stabilna BiH u interesu njegove zemlje.

Predstavnik Hrvatske Ivan Šimonović odbacio je optužbe Alkalaja da je Šmit sarađujući sa Hrvatskom na izmjenama Izbornog zakona BiH počinio krivično djelo.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang rekao je da nakon izbora politička situacija u BiH ulazi u novu fazu i izrazio nadu da će strane u BiH zadržati aktuelni pozitivan zamah i da će zajedno unapređivati političku agendu.

Predstavnik SAD pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije Altea čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbjednosti u BiH.

Predstavnik EU Silvio Gonzato pozdravio je usvajanje rezolucije o produženju misije EUFOR Altea u BiH na sastanku Savjeta bezbjednosti UN.

Britanska ambasadorka Barbara Vudvord rekla je da je BiH napredovala od 1995. godine, ali da je mir i dalje fragilan i da EUFOR ima veliku ulogu u održavanju mira.

Ona je istakla da Velika Britanija ostaje posvećena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predstavnica Francuske u UN Natali Broadherst rekla je da vlasti u BiH moraju da pokažu volju za dijalog i da se angažuju na sprovođenju reformi. Dodala je da Francuska podržava evropsku perspektivu BiH i ostatka zapadnog Balkana.

Govoreći o misiji Altea, Broadherstova je naglasila da je prisustvo međunarodne zajednice u BiH ključno za stabilnost zemlje i regiona.

Predstavnici Norveške i Irske podržali su kandidatski status EU za BiH.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedavajućem Savjeta bezbjednosti UN Haroldu Agjemanu u kojem je naveo da delegaciju na sastanku ovog tijela nije odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije nego je treba smatrati privatnom ekspedicijom samoizabranih članova.