latinica  ћирилица
02/11/2022 |  21:57 | Autor: SRNA

Velika Britanija: Važno prisustvo međunarodne zajednice u BiH (VIDEO)

BiH je napredovala od 1995. godine, ali teško dobijeni mir i dalje je fragilan i pod pritiskom, te je važno prisustvo međunarodne zajednice u BiH, izjavila je britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord.
Barbara Vudvord - Foto: Screenshot/YouTube
Barbara VudvordFoto: Screenshot/YouTube

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku pozdravila jednoglasno usvajanje produžetka mandata misije EUFOR "Altea".

Vudvordova je čestitala građanima BiH na mirnim i demokratskim izborima, ali je naglasila da treba istražiti tvrdnje o navodnim prevarama tokom glasanja.

Prema njenim riječima, u BiH je odrađeno "pola posla" i treba sprovesti reforme, a retorika podjele mora prestati.

Vudvordova se osvrnula na nametanje odluke Kristijana Šmita u noći ovogodišnjih opštih izbora, kojom su izmijenjeni Izborni zakon i Ustav Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH, rekavši da je namjera bila da se "uvedu amandmani u disfunkcionalni `status kvo` koji je malo kome koristio".

Ona je napomenula da je Britanija privržena sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je aktivni član Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma.

Vudvordova je dodala da Britanija poziva sve strane u BiH da stave nevažne interese u stranu i usredsrede se na poboljšanje životnih uslova svih građana i napredak na putu evroatlantskih integracija.