latinica  ћирилица
06/11/2022 |  11:04 | Autor: SRNA

Dačić: Ako Priština pošalje specijalce, Srbi će se braniti

Ako kosovski Albanci pošalju specijalne jedinice na sjever Kosova i Metohije, Srbi će se svakako braniti, a ako Priština učini tako nešto izazvaće sukob, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ocjenjujući da se Evropa ponaša kao tibetanski savjeti mudraca.
Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ivica DačićFoto: RTRS

Dačić je istakao da Srbi treba da koriste sve legitimne metode političke borbe za svoja prava na Kosovu i Metohiji i da ne zna ko bi to mogao da im ospori.

- Ako krenu specijalne kosovske jedinice na sjever, to je kršenje svih međunarodnih sporazuma. Srbi će se svakako braniti, tu nema nikave dileme. Ako neko postavlja dilemu šta će da se desi, ako to Priština uradi, pa izazvaće sukob - rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je naveo da SAD zamjeraju da se Beograd miješa u odluke Srba, što je, prema njegovim riječima, potpuno legalno i legitimno, te upitao da li hoće da kažu da to nije narod koji živi u Srbiji.

On je rekao da Srbija traži od članica Savjeta bezbjednosti UN da garantuju mir, izvrše svoje obaveze iz Rezolucije 1244 i da zato priča sa predstavnicima svih velikih sila.

Dačić je istakao da je u toku legitimna borba Srba za svoja legitimna prava, te dodao da je ovo trenutak da se vidi stoji li EU iza Briselskog sporazuma i da li je kriva Priština koja ga ruši ili Beograd koji ga brani, te da stvari treba "istjerati na čistinu".

Povodom informacija da Priština namjerava u decembru da podnese zahtjev za članstvo u EU, Dačić je rekao da se zbog toga u Briselu već "hvataju za glavu", te ocijenio da nema šanse da takav zahtjev prođe i da očekuje tvrd stav članica EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo kao što su Kipar, Slovačka, Španija, te Rumunija i Grčka.

Dačić je istakao da nema šanse da samoproglašeno Kosovo bude verifikovano u UN kao nezavisna država.

Govoreći o današnjem skupu Srba na Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da se želi pokazati jedinstvo srskog naroda, te ocijenio da je Srbima očigledno prekipjelo, pošto su izašli iz prištinskih institucija.

- Mi garantujemo da Srbi neće praviti nikakve incidente, ali pozivamo i međunarodne snage da osiguraju bezbijednost na sjeveru Kosova - dodao je Dačić.

On je rekao da se Zapadu svake godine zbog nečega žuri, ali to ne znači da će Srbija prihvatiti neko rješenje koje nije pravedno, te dodao da se Srbi bore za Brisleski sporazum.

- Ne vjerujem da će to Evorpa da cijeni. Oni se ponašaju kao tibetanski savjeti mudraca, koji raspravljaju o filozofskim principima. Ali, jesmo li potpisali Briselski sporazum, hoće li da se formira ta ZSO ili neće? U svakom ugovoru piše šta se dešava u slučaju neispunjenja, nije ovo igra, iza je stala međunardna zajednica - rekao je Dačić.