latinica  ћирилица
06/11/2022 |  13:38 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Trišić Babić za RTRS: Ministarstvo spoljnih poslova u Savjetu ministara samoinicijativno glasalo protiv ruske rezolucije (FOTO)

Promjena stava nije dogovorena u Predsjedništvu BiH, nego se djelovalo samoinicijativno i neodgovorno, izjavila je za RTRS savjetnik srpskog člana Predsjedništva Ana Trišić Babić, reagujući na samovoljno glasanje predstavnika Ministarstva spoljnih poslova u Savjetu ministara pri UN protiv ruske rezolucije na sjednici komiteta Generalne skupštine UN.
Ana Trišić Babić - Foto: RTRS
Ana Trišić BabićFoto: RTRS

Promjena političkog stava na međunarodnoj sceni, kaže Trišić Babić, uvijek je posebno pitanje za svaku zemlju, o čemu se uvijek odlučuje na najvišem nivou.

- To je još jedan slučaj u dugom nizu njenih namjernih poteza koji povlače krivičnu odgovornost. I dalje čekamo da nadležni organi BiH, posebno Tužilaštvo, kome je sve ovo sasvim dobro poznato, postupe po službenoj dužnosti - istakla je Trišić Babić.

Trišić Babić je poručila da se radi o tradicionalnom pitanju prijedloga Rezolucije o glorifikaciji nacizma, ksenofobije i drugo.

- Mi podržavamo tu Rezoluciju. Mi ne vidimo zašto bismo se usprotivili osudi ideologije koja je od strane ujedinjenog slobodnog svijeta, Ujedinjenih nacija, poražena u Drugom svjetskom ratu. Mi ne vidimo kako bi se ova osuda mogla zloupotrijebiti u svrhu savremenih međunarodnih neslaganja - rekla je Trišić Babić.

Glasanje (Foto: RTRS)

Trišić Babić je napomenula da je "ovim glasanjem promijenjen stav BiH po datoj rezoluciji, koji je do sada bio ZA rezoluciju a po odluci Predsjedništva BiH".

Ona je naglasila da je "pitanje veličanja nacizma, rasizma i rasne diskriminacije posebno osjetljivo za BiH i suživot naroda koji u njoj žive, a koji su u savremenoj istoriji, posebno u Drugom svjetskom ratu, stradali od fašizma i nacizma".

- Ipak, rezultati glasanja su jasno pokazali kontinuiranu podršku međunarodne zajednice, koja se svake godine izražava u Generalnoj skupštini UN, prema tradicionalnoj ruskoj inicijativi. Usvajanje ove rezolucije u velikoj mjeri doprinosi iskorjenjivanju rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti u svijetu, gdje je stav BiH izostao i čemu se BiH protivi na najvišem međunarodnom nivou - istakla je Trišić Babić.

Ona je upozorila da "ovakav stav ujedno podriva Ustav BiH i zakonsku regulativu u BiH koja tretira pitanje rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i sličnih oblika netolerancije".

- Riječ sramota je preslaba za ovo što rade - izjavila je Trišić Babić.

Podsjetimo, ruska ministarka spoljnih poslova Marija Zaharova istakla je da je "glasanje pojedinih zapadnih zemalja u Generalnoj skupštini UN protiv ruske rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma političko licemjerje".

POVEZANE VIЈESTI:

Budimir: Političko Sarajevo stavlja BiH na tamnu stranu istorije

Ćapin: Treba podržati svaku rezoluciju protiv nacizma