latinica  ћирилица
07/11/2022 |  15:23 ⇒ 15:24 | Autor: SRNA

Radanović: Rezultati izbora pokazuju omjer etničkog čišćenja u FBiH

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da rezultati Centralne izborne komisije za izbore u kantonima u FBiH pokazuju omjer etničkog čišćenja koji se dogodio u tom entitetu.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović smatra da je to, nažalost, pokazatelj da ne postoji želja da se pomogne Srbima u FBiH već je na djelu trajna opstrukcija da se daju prava srpskom narodu u tom entitetu.

- U suštini, od 542.879 Srba koji su živjeli na teritoriji današnje FBiH 1991. godine, prema popisu iz 2013. godine ostalo je samo 56.550, a danas gotovo deset godina nakon popisa Srba vjerovatno nema više od oko 40.000 u FBiH. Trenutno ih je između 38.000 i 40.000, to su procjene - rekao je Radanović.

Radanović je ukazao da se za Dom naroda FBiH, nakon što je Kristijan Šmit nezakonito i neustavno promjenio Ustav FBiH i Izborni zakona, bira 23 Srba, ali svi predstavnici srpskog naroda biće sa kandidatskih lista SDA, DF, SDP i drugih manjih stranaka koje su ih stavile na svoje liste da bi dobili mandate.

- U suštini u Domu naroda FBiH od 23 Srbina, prema načinu kako je CIK izvršio obračun popune mandata, imamo činjenicu da će samo iz Livanjskog kantona, biti legitimni predstavnici srpskog naroda u tom domu - istakao je Radanović.

On je napomenuo da je i u prošlom sazivu bila situacija da su SDP i SDA i druge bošnjačke stranke popunjavale Klub Srba u Domu naroda FBiH.

On je napomenuo da će Livanjski kanton dati četiri ili pet delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH koji su legitimni pošto su samo oni izabrani iz srpskih stranaka, odnosno stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

- Ostali će biti izabrani sa lista SDA, DF, SDP i drugih stranaka, što znači i da će slijediti njihovu politiku unitarne građanske BiH - dodao je Radanović.

Prema potvrđenim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH za izbore u kantonima u FBiH iz stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj samo u Livanjskom kantonu su mandate dobili Goran Broćeta i Nikola Materić za SNSD-a, Duško Radun ispred Srpske sloge /SNS FBiH, SP, DNS, PDP, SDS/ i Dragana Damjanović za Srpsko jedinstvo /SNP FBIH, SPS/.