latinica  ћирилица
07/11/2022 |  15:36 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Predstavljen udžbenik za osnovne studije "Fiziologija"(VIDEO)

Studentima Medicinskog fakulteta u Banjaluci danas je predstavljen udžbenik za osnovne studije "Fiziologija" u zajedničkom izdanju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.
Promocija knjge o fiziologiji - Foto: RTRS
Promocija knjge o fiziologijiFoto: RTRS

Udžbenik "Fiziologija" prvenstveno je namijenjen studentima zdravstvene njege. Rezultat je rada velikog broja profesara, nastavnika i saradnika iz Republike Srpske i regiona, predvođenih stručnim timovima iz Kragujevca i Banjaluke.

- Cilj je bio da se uradi knjiga za studente studijskih programa zdravstvenih nauka. Da im bude jasno i da im bude razumljivo, a da ne bude sa previše detalja koji bi ih samo skrenuli sa onog glavnog i suštinskog puta koji treba da imaju kod savladavanja gradiva iz fizologije - rekla je profesorka Fiziologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Amela Matavulj.

- Na žalost ti studenti obično budu na nekom interegnumu, odnosno za njih se obično predaje sve, pa i fiziologija koju mi predajemo, po nekom skraćenom kursu za lekare, što u suštini za njih je možda malo preobimno u odnosu na ono što lekari moraju da znaju - naveo je dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu Vladimir Јakovljević.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić ističe da saradnja sa fakultetom u Kragujevcu traje duži niz godina i da je pravi primjer kako bi dva fakulteta iz iste oblasti trebalo da sarađuju.

- Primjera radi, naši istraživači su odlazili u kragujevac na određenu vrstu edukacija. Prošle sedmice smo mi recimo ugostili njihove mlade istraživače, koji su došli na drugi vid edukacije ovdje - izjavio je dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić.

Autori kažu da udžbenik iako je namijenjen studentima zdravstvenih nauka može poslužiti i studentima drugih studijskih programa.