latinica  ћирилица
07/11/2022 |  18:25 ⇒ 08/11/2022 | 10:01 | Autor: RTRS

Zbog neusaglašenog glasanja Misije BiH pri UN zatraženo da se hitno utvrdi lanac komunikacije (VIDEO)

Na posljednji istup ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaja koji je u Generalnoj skupštini, suprotno stavu Predsjedništva BiH, glasao protiv Rezolucije koja osuđuje veličanja i slavljenje nacizma i drugih oblika ksenofobije, oštro su djelovali iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA/JUSTIN LANE) -
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA/JUSTIN LANE)

Zatražena je odgovornost i sankcije svih u lancu komunikacija i službene korenspondencije, koji su doprinijeli ovakvom Alkalajevom glasu.

Reagovala je i ambasada Ruske Federacije, čija je matica tradicionalni predlagač Rezolucije. Žalosnim je ocijenila glas Bosne i Hercegovine protiv veličanja nacizma.

Lebdi li još iznad Sarajeva duh nacističke Njemačke iz sredine prošlog vijeka?

Uz ulice i trgove kojih je sve više a koji nose imena dokazanih nacista, fašista i njihovih odanih saradnika, raznih Đoza i Busuladžića; uz Sarajlije - pojedince, koji bi, u nastupu demonstracijske iskrenosti i uz medijsku podršku, sve Hrvate da strpaju u dva željeznička vagona, uz učestalo nipodaštavanje svih drugih osim Bošnjaka, možda najjasniji odgovor naslućuje se iz posljednjeg nastupa Svena Alkalaja.

Na Ist Riveru, nije greška, podržao je veličanje nacizma, neonacizma, fašizma, ksenofobije...

Preciznije, prvi put glasao je protiv Rezolucije kojom se osuđuje veličanje crnih ideologija koje su u Drugom svjetskom ratu produkovale najstrašnije zločine.

Osim što je BiH odveo na stranputicu i BiH razbaštinio antifašističkih tekovina, ponovo je, umjesto na Ustavu i zakonski obavezujućem usaglašenom i odobrenom stavu tročlanog Predsjedništva, Alkalaj "glas" temeljio isključivo na stavovima političkog Sarajeva. Zbog toga bi, uz raniju krivičnu prijavu pred tromim Tužilaštvom BiH, uskoro trebao i pred disciplinsku komisiju.

- Nakon utvrđivanja odgovornih pojedinaca, hitno i bez odlaganja pokrenuti disciplinski postupak protiv svih koji su učestvovali u ovom diplomatski, ali za BiH i istorijski, neprihvatljivom scenariju - reagovanje je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Nebrojeno puta je Misija pri Ujedinjenim nacijama, predvođena Alkalajem i njegovim saradnicima i nalogodavcima u MIP-u, štetila ugledu BiH, lažnim glasanjem, lažnim pridruživanjima, raznim izjavama i rezolucijama koje nisu na snazi niti su obavezujuće za bilo koga.

Varali su tijela u sistemu Ujedinjenih nacija. Činili nedozvoljene i neustavne presedane, vodeći diplomatsku mrežu BiH ka kolapsu, poručuju iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva. Poslednjim aktom, Alkalaj i njegovi nalogodavci, najgrublje su pogazili i sve nevine kojima je ideologija nacizma oduzela pravo na život.

- Čak i Ustavu BiH sadržano je da će BiH uvijek osuđivati ksenofobiju i nacizam. Takvim osobama uopšte nije mjesto u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Ovo je zaista za svaku osudu - kategorična je Ana Trišić Babić,

Osuda stiže i od tradicionalnog predlagača Rezolucije, osmišljene da spriječi reviziju istorije - Ruske Federacije. Uz podsjećanje da je BiH svih prethodnih godina i svih prethodnih sličnih rezolucija ne samo podržavala ovaj ruski projekat, već bila i jedan od koautora.

Promjena mišljenja i odricanje od antifašističkih vrijednosti i tradicije, je kažu, žalosna: "U ovom koraku vidimo udar na tradicije antifašizma koje su istorijski jake na ovom području, što je isključivo prouzrokovano pogrešno shvaćenim vrijednostima i neopravdano izoštrenim osjećajem solidarnosti sa Zapadom u kontekstu ukrajinske krize."

U Moskvi imaju razumijevanja za složenu situaciju odlučivanja u BiH, kaže ambasador Željko Samardžija.

- Ali mi treba da se zapitamo da li smo prekoračili granice političke korektnosti pa može se reći i pristojnosti. Јer, ja to moram naglasiti, Rusija nikada nije dovodila u pitanje Dejtonski sporazum već je kao njegov garant uvijek podržavala unutrašnji dijalog i dogovor državotvornih entiteta i konstitutivnih naroda - dodaje Samardžija.

Јasenovac, Јadovno, Aušvic...za sve poštovaoce ljudskih prava, ostaju opomena. A Alkalejevo ponašanje istorijska sramota, poručuju univerzitetski profesori.

- Ovo je moralno pitanje, ovo je pokazatelj jedne moralne hipokrizije političkog Sarajeva. Sada se nalazimo u toj situaciji da ponovo imamo BiH koja ne može moralno čak ni da da svoj doprinos u Generalnoj skupštini UN kada je u pitanju jedna takva rezolucija - naglašava Željko Budimir

Nasuprot Alkalaju i njegovim nalogodavcima, Rezolucija je ipak usvojena gotovo dvotrećinskom većinom glasova članica Generalne skupštine.

Priliku da istorijsku grešku ispravi Alkalaj će imati u decembru na plenarnom zasjedanju Ujedinjenih nacija.

U suprotnom, nacističke duhove prošlosti teško da će otjerati sa sarajevskih ulica.