latinica  ћирилица
09/11/2022 |  17:11 | Autor: SRNA

Svjedok odbrane o zatvaranju Srba u osnovnu školu

Tunjo Krištić danas je u nastavku suđenja desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ optuženim za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine, rekao da je u aprilu 1992. godine veći dio srpskog stanovništva izašao iz Orašja, te da su kod Savskog nasipa postavljene barikade.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Krištić, koji je bio direktor preduzeća "Polinord" u Orašju, kao svjedok odbrane prvooptuženog i kao neposredni učesnik, naveo je da je tadašnje Predsjedništvo BiH donijelo odluku o formiranju jedinica Teritorijalne odbrane /TO/.

- U Orašju smo formirali dvije jedinice, te određenu formaciju rezervne policije - rekao je svjedok i dodao da je nakon toga, po odluci Predsjedništva BiH, formirano ratno Predsjedništvo opštine, te da je kao njegov član određen da pregovara s predstavnicima Srba.

Prema njegovim riječima, nakon što su hrvatske snage ušle u selo Vidovice svo srpsko stanovništvo iz Orašja je zatvoreno u osnovnu školu.

Svjedok je naveo da je u to vrijeme u Orašje pristizalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti iz okolnih mjesta, te da je on tražio od generala Đure Matuzovića, prvooptuženog u ovom suđenju, da mu ustupi zgradu osnovne škole kako bi smjestio izbjeglice.

- General mi je rekao da on nije donio odluku da se Srbi tamo smjeste i da to vidim sa Vinkom Štefanekom - rekao je Krištić i dodao da nije išao kod Štefaneka jer ga nije poznavao, već je otišao do Vojne policije i razgovarao s Perom Vicentićem, koji je bio komandant Vojne policije u Orašju.

Svjedok kaže i da mu je Vicentić prijetio da će ga ubiti, te da je zamolio Matuzovića da razgovara sa njim.

Na pitanje tužioca Milanka Kajganića kako je moguće da nisu znali ko je Vinko Štefanek, svjedok je rekao da je on imao komandanta iz Hrvatske, te da s Vinkovim strukturama nisu imali nikakve veze.

U ranije datom iskazu, iz istrage 2016. godine, koji je tužilac predočio Krištiću, navodi se kako je izjavio da nije siguran ko je donio odluku o zatvaranju srpskog stanovništva u školu - civilni ili vojni dio struktura, dok je na ročištu naveo da je takvu odluku donijela Vojna policija.

- Tada je to bilo tačno, ali u proteklih pet godina sam razgovarao i došao do novih spoznaja - rekao je Krištić, na šta je tužilac rekao da je mijenjanje iskaza krivično djelo.

Za progon srpskog stanovništva - ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama počinjenim u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić. Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. novembar, javlja Birn.