latinica  ћирилица
10/11/2022 |  17:38 ⇒ 17:39 | Autor: sputniknews.com

Vučić iz Pariza poslao do sada najjaču poruku o sankcijama Rusiji

Nije Srbija prije 270 dana donijela zaključke da poštuje međunarodno pravo i da ne uvodi sankcije Rusiji da bismo ih pročitali na konferenciji za novinare nego da bi taj stav ušao u istoriju. Da jedna mala ponosna zemlja može da odbrani svoju slobodu - tu snažnu poruku uputio je danas iz Pariza predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje da li Beograd namjerava da promijeni stav i uvede sankcije Rusiji.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Vučić je otkrio i da je sam svojom rukom pisao državne zaključke, četiri dana poslije početka sukoba u Ukrajini.

- To nije pisala ni moja sekretarica, ni tim, ni saradnici. Lično sam napisao da Srbija čuva međunarodno pravo, da osuđuje one koji ga krše i da ne vodimo politiku sankcija. Ti zaključci su moj život. To je dio našeg bića, naša suština i srž. To je dio naše slobodarske istorije - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da država može da promijeni tu politiku samo ako joj bukvalno Damoklov mač bude iznad glave.

- Da li nam je sada lako, nije. Ali nije nam ni taj mač iznad glave. Јa znam najbolje dokle možemo da idemo i ne trebaju mi nikakvi analitičari da mi to objašnjavaju. Pustite nas da vodimo zemlju. Mi smo slobodna i nezavisna država. Izdržali smo 270 dana uz poštovanje prijateljstva i uz odgovornu politiku - poručio je Vučić.

Vučić je na kraju priznao i da mu sa hiljadu strana povodom uvođenja sankcija ponavljaju: "Moraš, moraš, moraš".

- E, vidite da ne moram! Ako budem morao, ja ću lično da izađem da to kažem - naglasio je Vučić.