latinica  ћирилица
11/11/2022 |  07:50 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

Obilježavanja Dana primirja u Srpskoj u znak sjećanja i pijeteta prema stradalim sunarodnicima

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić položiće danas vijenac na banjalučkom groblju Sveti Pantelija povodom obilježavanja Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, u znak sjećanja i pijeteta prema stradalim sunarodnicima.
Dan primirja - Foto: RTRS
Dan primirjaFoto: RTRS

Polaganje vijenca zakazano je za 11.00 časova kod Spomenika žrtvama veleizdajničkog procesa.

Na trebinjskom Trgu slobode danas će biti položen vijenac na Spomenik oslobodiocima Trebinja 1914-1918. godine povodom obilježavanja 11. novembra - Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Iz trebinjske Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci su najavili da će vijenac položiti šef kancelarije Miroslav Marković i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, u znak sjećanja i pijeteta prema stradalim sunarodnicima.

Na Sokocu će biti položeni vijenci na Spomenik solunskom borcu na kojem su upisana 363 imena doborovljaca sa područja sokolačke opštine. Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će vijence položiti delegacija Ambasade Srbije u BiH, opštine Sokolac i Udruženja potomaka i poštovalaca dobrovoljaca u odbrambenim ratovima Srbije od 1912-1918. godine.

Sokolačko Udruženje potomaka i poštovalaca dobrovoljaca svake godine organizuje obilježavanje 11. novembra - Dana potpisivanja primirja u Velikom ratu. Predsjednik ovog udruženja Branimir Đurković rekao je da u okviru obilježavanja budu položeni vijenci na Spomenik solunskom dobrovoljcu na kojem su upisana 363 imena doborovljaca sa područja opštine Sokolac.

Spomenik srpskom dobrovoljcima učesnicima ratova za odbranu Srbije od 1912. do 1918. postavljen je krajem 2008. godine na Sokocu po uzoru na obilježje srpskom ratniku ispred Crkve Ružica na Kalemegdanu.

Centar za kulturu i informisanje Istočne Ilidže organizuje svečanu akademiju povodom Dana primirja u Velikom ratu.

Na akademiji će govoriti istoričar Slobodan Šoja, a prigodnim programom predstaviće se učenici Srednje škole "28. juni". Svečana akademija biće održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u kome je Srbija imala ogromne žrtve, obilježava kao državni praznik od 2011. godine u Srbiji.

Građani Srbije na Dan primirja, kao i tokom sedmice koja prethodi tom danu na reverima ističu značku koja simbolizuje pobjedu u Velikom ratu – Natalijinu ramondu.

Cvijet Natalijina ramonda je odabran u znak sjećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svjetskog rata uzdigla i nastavila svoj put kojim i danas uspješno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu.

Prvi svjetski rat je započeo napadom Austrougarske na Srbiju, koja je u tom ratu imala 1.248.136 poginulih ili 28 odsto ukupnog stanovništva i 52 odsto muškog reproduktivnog stanovništva.

Iz Kancelarije su istakli da je uloga Srbije u Prvom svjetskom ratu bila od izuzetnog značaja za okončanje najrazornijeg rata svjetskih razmjera.