latinica  ћирилица
12/11/2022 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Kordunaši ne zaboravljaju zavičaj

Nekadašnji stanovnici Korduna koji žive u kanadskoj provinciji Ontario uspješno njeguju i čuvaju običaje iz starog kraja zahvaljujući Srpskom društvu "Kordun" iz Toronta koje je obilježilo 35 godina postojanja i rada.
Srpsko društvo Kordun - Foto: SRNA
Srpsko društvo KordunFoto: SRNA

Tim povodom u Srpskoj hali u Nijagari, u gradu u kojem živi brojna zajednica porijeklom sa Korduna, održana je Kordunaška zabava na kojoj su prikazani neki od običaja, rečeno je danas Srni u srpskom društvu "Kordun".

- Bila je to jedinstvena prilika da se susretne nekoliko generacija Kordunaša, koji žive u Kanadi i evociraju uspomene na bogatu kulturu i narodnu tradiciju - kažu u ovom društvu.

Pod nazivom "Kordun pričom i pjesmom kroz vijekove", pjevačke grupe "Sinovi Korduna" i "Ćemer", te grupa žena i muškaraca, obučenih u narodne nošnje, uspjeli su da dočaraju dio poslova koje su na Kordunu obavljali kordunaške majke, bake i djedovi.

- Mnogi od mlađih generacija mogli su prvi put vidjeti preslicu i vreteno, matovilo za vunu, pleteće igle, kosu i brus, te kako se nekada perušao kukuruz u njihovoj đedovini - rekli su u Udruženju "Kordun".

Svečanosti u Nijagari prisustvovali su gosti, među kojima novi generalni konzul Srbije u Torontu Nebojša Tatomir, predsjednik Srpske narodne odbrane za regiju Toronto Aco Pantelić, predsjednik Crkveno-školske opštine Sveti Georgije iz Nijagare Danica Matek, te sveštenik iz Nijagare Milorad Delić.

Predsjednik društva "Kordun" Milan Kekić, u prisustvu više od 200 posjetilaca, zahvalio je osnivačima društva koji su zacrtali njegov put koji traje tri i po decenije.

Kekić je istakao da je zadovoljan što su ti zadaci ostvareni u uslovima kada je trebalo dokazati da društvo nije politička organizacija i da svoje djelovanje obavlja putem kulturnih programa.

- Zasluge društva su velike. Ono radi daleko od rodnog kraja, pa je zbog toga njegovanje izvorne kulture višestruko teže. Cilj nam je da stariji članovi prenesu naše običaje na potomke. Naš izvorni jezik, izvorne narodne pjesme i narodna nošnja, najjači su simboli Kordunaša ovdje u Kanadi. Na to smo ponosni - dodao je Kekić.

Generalni konzul Srbije u Torontu Nebojša Tatomir, čestitajući jubilej, izrazio je nadu da će udruženje koje okuplja Kordunaše u Kanadi biti čuvar tradicije i kulture srpskog naroda sa Korduna i da buduće generacije na taj način neće zaboraviti svoje porijeklo.

Sveštenik Milorad Delić u ime Crkveno-školske opštine Sveti Georgije iz Nijagare zahvalo je društvu "Kordun" za značajnu finansijsku pomoć u izgradnji infrakstrukture na srpskom imanju u čijem je sklopu i srpska crkva.

Јubilej, 35 godina rada, bio je prilika da se dodijele plakete zaslužnim članovima društva, kao i pojedincima u Čikagu, Beogradu, Banjaluci i Vrginmostu.

Plakete su uručene i društvima koja svojim aktivnostima doprinose očuvanju kulture, tradicije i običaja naroda sa Korduna.

Srpsko društvo "Kordun" iz Toronta osnovano je 1987. godine kao kulturna i humanitarna organizacija. Cilj je bio organizacija i okupljanja Kordunaša i njihovih potomaka, kao i njegovanje i prenošenje običaja kulture kraja iz koga dolaze.

Društvo nekoliko puta u toku godine organizuje zabave i druženja uz prigodne kulturno-umjetničke programe. Njegove humanitarne aktivnosti obuhvatile su više vidova pomoći srpskoj crkvi, srpskim udruženjima i pojedincima u zavičaju, kao i pomoć srpskim crkvenim opštinama u Kanadi.