latinica  ћирилица
14/11/2022 |  18:36 ⇒ 15/11/2022 | 07:04 | Autor: RTRS

Ko će činiti 11. saziv Parlamenta Srpske? (VIDEO)

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sutra će, pred novim sazivom Narodne skupštine, položiti zakletvu.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Zakletvu će položiti i 83 poslanika i novo skupštinsko rukovodstvo.

Dio poslanika je sa višegodišnjim parlamentarnim iskustvom, ali ima i onih koji prvi put sjedaju u poslaničke klupe. Ono što je specifično jeste da saziv Parlamenta Srpske nikada nije imao mlađi sastav.

Broj političkih partija i njihovih mandata u Narodnoj skupštini odavno je utvrđen. Ko su poslanici 11. saziva manje je poznato? Neki su u Parlament ušli direktno, neki putem kompenzacionih mandata.

Pojedine partije nisu dobile nijednu kompenzaciju, dok druge - da toga nije bilo - ne bi postale parlamentarne stranke. I ovaj put biće spoj mladosti i iskustva.

Ipak, u odnosu na prethodne, zapazili su analitičari - novi saziv je mnogo mlađi.

- Mislim da će mladi ljudi u ovom novom sazivu sigurno da daju doprinos i boljim diskusijama i nekim novim idejama - ističe analitičar Neven Đenadija.

Najmlađi poslanik, dvadesettrogodišnji Đorđe Vučinić, dolazi iz Trebinja iz poslaničkog kluba Za pravdu i red. Parlamentarno iskustvo sticao je u gradskoj Skupštini. Sada, kaže, ima veću odgovornost.

U odnosu na najmlađeg Vučinića, po godinama, ali i iskustvu u Parlamentu, najstariji poslanik je Banjalučanka Nataša Radulović iz SNSD-a.

Kako Ustav i Poslovnik nalažu, Radulovićeva će sutra predsjedavati konstitutivnoj sjednici, uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i najmlađih poslanika iz tri političke partije sa najvećim brojem mandata - Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića, do izbora novog predsjednika Narodne skupštine.

- Srećna sam zbog toga i svim ovim novim poslanicima želim sreću i dobrodošlicu. Da radimo u ime naroda i naše Republike Srpske - navodi Nataša Radulović.

Njoj je ovo treći mandat u ovoj instituciji. Po tom broju pridružuje se onima koji imaju dugogodišnje parlamentarno iskustvo ili su u ime svojih partija, više puta bili birani za poslanike.

Mnogo je poslanika koji su učestvovali u radu više skupštinskih saziva, tri, četiri ili pet. Ipak, niko još nije oborio rekord socijaliste Petra Đokića. U ime svoje političke partije mandat je dobijao čak osam puta.

U novom skupštinskom sazivu prvi put je lice sa invaliditetom. Trebinjka Milica Ijačić imaće priliku da, osim stavova svoje partije, zastupa i interese ove kategorije građana.

Јedan od rijetkih načelnika ili gradonačelnika koji su osvojili, a zatim i prihvatili mandat je Zoran Stevanović. Napušta mjesto prvog čovjeka Zvornika i ulazi u Narodnu skupštinu. Pretpostavlja ko će mu biti nasljednik.

- Mislim da iza sebe ostavljam saradnike koji su spremni da preuzmu ulogu. Mislim prije svega na zamjenika gradonačelnika Bojana Ivanovića - precizirao je Stevanović.

Neki su u svojim analizama zapazili da je u Skupštini ovaj put manji broj žena u odnosu na ranije. Ipak, ko će i definitivno biti poslanik biće poznato sutra nakon zakletve.

Ono što je svakako specifično u odnosu na dosadašnje konstitutivne sjednice jeste da će srpski član Predsjedništva prije inauguracije u Sarajevu, položiti zakletvu u sali Narodne skupštine.

- Time se šalje jasna poruka da je Republika Srpska na prvom mjestu, da se prvo zavjetujemo Republici Srpskoj a onda idemo u zajedničke institucije - naglašava član GO DNSD-a Miloš Lukić.

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine počinje sutra u 12.00 časova.

Zbog sutrašnje svečane primopredaje dužnosti predsjednika Republike Srpske u MUP-u kažu da će biti pojačane mjere bezbjednosti.

Građanima koji budu željeli da prisustvuju svečanosti, savjetuju da ne nose ruksake i torbe niti pirotehnička sredstva i da uz sebe imaju lična dokumenta.