latinica  ћирилица
15/11/2022 |  10:46 ⇒ 10:47 | Autor: RTRS

Optužnica protiv advokata i policijskog službenika SIPA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv advokata Regionalne advokatske komore Sarajevo Nine Kisić i policijske službenice SIPA DŽenane Omerhodžić.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optužene su za krivično djelo – lažno prijavljivanje – na štetu tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Јanjića i šefa Odsjeka SIPA Novaka Mijovića.

U pokušaju diskreditacije Јanjića i Mijovića koji su postupali u krivičnom predmetu koji se, zbog ratnih zločina nad Srbima, vodio pred Sudom BiH protiv ratnog srebreničkog komandanta Nasera Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića, Kisić i Omerhodžić su pisale anonimne lažne krivične prijave zbog navodnog uzimanja mita.

Prijave su slale iz Sipinog komšiluka – pošte u Lukavici na adrese SIPA-e, Tužilaštva BiH, Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a i Ambasade SAD u Sarajevu. Razotkrivene su vrlo brzo, uz pomoć video nadzora, no istraga je trajala punih osam godina.

Inkriminisana radnja - lažno prijavljivanje - koja se stavlja na teret Kisić i Omerhodžić za posljedicu je imala neispravljive negativne efekte na krivični postupak protiv Orića i Muhića, suština je optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrdu.

Podsjećamo, na nedozvoljeno i neprimjereno ponašanje advokata Nine Kisić koja zastupa optužene u predmetu "DŽenan Memić", upozoravale su i stranke u ovom postupku.