latinica  ћирилица
15/11/2022 |  11:45 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Konstituisan novi saziv NSRS; Izabrani zvaničnici Srpske položili zakletvu (FOTO/VIDEO)

Konstituisan je 11. saziv Narodne skupštine Republike Srpske.
Sjednica NS RS  (Foto:NSRS) -
Sjednica NS RS (Foto:NSRS)

Za predsjednika republičkog Parlamenta izabran je Nenad Stevandić lider Ujedinjene Srpske. Usvojena je i odluka da i u ovom sazivu budu četiri potpredsjednika, koja će naknadno biti izabrana.

Pred narodnim poslanicima zakletvu je položio novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

Narodna skupština pokrenula je inicijativu za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić večeras su u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci položili i vjerski dio zakletve.

---------

18.00 - NSRS usvojila je zaključak, kojim se zadužuju političke stranke ili svaki poslanik u parlamentu Srpske da do četvrtka, 17. novembra, predlože jednog ili više kandidata za liste za izbor srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prijedloge sa imenima poslanika treba dostaviti do četvrtka do 18.00 časova.

Usvojen je i zaključak, kojim se zadužuju političke stranke zastupljene u klubovima poslanika odgovarajućih konstitutivnih naroda i ostalih da do 22. novembra do 14.00 časova predlože jednog ili više kandidata za liste za izbor delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Zadužuje se skupštinska Komisija za izbor i imenovanje da predložene liste srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i liste kandidata za Vijeće naroda Republike Srpske u što kraćem roku proslijedi CIK BiH na postupak potvrđivanja i ovjere.

NSRS zadužuje Komisiju za izbor i imenovanje da nakon što CIK BiH potvrdi i ovjeri liste kandidata u što kraćem roku pripremi proceduru za izbor srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i izbor delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Ovi zaključci stupaju na snagu danom donošenja i biće objavljeni u Službenom glasniku Republike Srpske.

 

17.45 - Konstitutivna sjednica nastavljena pokretanjem inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu je i pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske.

16.20 - U NSRS pauza do 17.20

16.00 - Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsjednici Srpske Ćamil Duraković i Davor Pranjić položili svečanu zakletvu.

15.55 - Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović položila je svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

15.51 - Boran Bosančić imenovan za generalnog sekretara NSRS, a Nebojša Zgonjanin za njegovog zamjenika

15.50 - Narodna skupština imaće četiri potpredsjednika

15.07Nenad Stevandić izabran je danas za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

13.27 - Nastavljeno zasjedanje. Poslanici raspravljaju o izboru predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. Stevandića su za predsjednika NSRS predložili klubovi stranaka SNSD, US, SP, DEMOS i NPS.

13.23 - U toku je pauza.

13.16 - Poslanici položili zakletvu.

13.15 - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjoj prva Konstitutivnoj sjednici 11. saziva NSRS izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika.

12.50 - Nastavljeno zasjedanje. Poslanici razmatraju izvještaj Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika.

12.30 - U Narodnoj skupštini data je pauza od petnaest minuta kako bi Skupštinska komisija za izbor i imenovanja mogla podnijeti izvještaj o izboru narodnih poslanika.

Predviđeno je razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega bi trebalo da poslanici polože svečanu zakletvu.

NS RS - glasanje za izbor Komisije za izbor i imenovanje (Foto: RTRS)

12.28 - Konstituisano je radno predsjedništvo. Izabrana je i Komisija za izbor i imenovanja.

12.26 - Sjednici prisustvuju premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, kao i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Prisustvuju i bivši predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, kao i predstavnici Skupštine i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina.

12.20 - Usvojen dnevni red.

Na dnevnom redu su izbor Komisije za izbor i imenovanje i razmatranje i usvajanje izvještaja Komisije za izbor i imenovanje o mandatima narodnih poslanika, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve narodnih poslanika.

NS RS: Usvajanje dnevnog reda - glasanje (Foto: RTRS)

Potom će uslijediti izbor predsjednika Narodne skupštine, a zatim razmatranje prijedloga odluke o broju potpredsjednikā Narodne skupštine i njihov izbor.

12.05 - Intonirane himne Republike Srpske i BiH.

Dodik nije prisustvovao na početku sjednice kada je intonirana himna BiH, a potom je ušao u skupštinsku salu kada je intonirana himna Republike Srpske "Moja Republika".

Sjednica NS RS - intoniranje himne Moja Republika (Foto: RTRS)

------------------

Zakletvu će položiti novi poslanici, novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Sjednicom Narodne skupštine predsjedava najstariji narodni poslanik Nataša Radulović, uz pomoć generalnog sekretara Narodne skupštine Nebojše Zgonjanina i najmlađih poslanika iz tri političke partije sa najvećim brojem mandata - Ane Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Nakon Konstitutivne sjednice Skupštine, u Palati Republike biće izvršena primopredaja dužnosti predsjednika Republike.

Od 16.00 časova možete pratiti i prenos primopredaje dužnosti predsjednika Srpske na RTRS, RTRS plus, našem portalu i Јutjub kanalu.