latinica  ћирилица
16/11/2022 |  13:39 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Bećirović i Komšić: U fokusu EU integracije, regionalna saradnja, ali i ekonomija

Bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović istakao je u Sarajevu da će regionalna saradnja biti jedan od primarnih interesa, što je ujedno i važan preduslov za integraciju BiH u EU.
Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH - Foto: RTRS
Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiHFoto: RTRS

- Dobri odnosi sa susjedima garantuju mir, stabilnosti, investicije, rast turizma i svaku drugu saradnju - rekao je Bećirović u obraćanju nakon primopredaje dužnosti i polaganja zakletve na konstitutivnoj sjednici novog saziva Predsjedništva BiH.

Bećirović je naglasio da buduća parlamentarna većina na nivou BiH treba ubrzano sprovoditi preporuke Evropske komisije kako bi BiH u decembru dobila kandidatski status za članstvo u EU.

On smatra i da je multietničnost BiH njeno bogatstvo, te da zbog toga svi trebaju raditi u interesu njenih građana.

- Vratimo pozitivnu energiju u naše društvo i budimo otvoreni za pozitivne primjere, jer zajedničkim radom možemo pomoći da nam svima bude bolje - istakao je Bećirović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u obraćanju nakon polaganja zakletve da će se i u naredne četiri godine u Predsjedništvu zalagati za "nastavak NATO i EU integracija BiH".

- Uložiću sve potrebne napore kako perspektiva članstva BiH u EU ne bi bila trajno uništena - najavio je Komšić u obraćanju nakon inauguracije novog saziva Predsjedništva BiH, navodeći i da je "članstvo BiH u NATO primarni spoljnopolitički cilj".

Kada je u pitanju saradnja u regionu, Komšić navodi da će BiH i njene institucije sigurno biti pouzdan regionalni partner onima koji žele mir, ekonomski i svaki drugi razvoj kroz relevantne međunarodne sporazume.

On tvrdi da je Ustav BiH "evolutivne prirode i predviđa mogućnost nadogradnje u sistem potpune demokratije i svih njenih vrijednosti".

- Na to nas obavezuje ispunjavanje prioriteta iz mišljenja Evropske komisije - rekao je Komšić, koji je podsjetio i na obaveze BiH koje proističu iz odluka Evropskog suda za ljudska prava.

Komšić, koji je i u prošlom sazivu Predsjedništva obavljao funkciju hrvatskog člana, zahvalio se za saradnji svojim kolegama iz tog saziva Miloradu Dodiku i Šefiku DŽaferoviću.