latinica  ћирилица
17/11/2022 |  13:11 ⇒ 19:33 | Autor: RTS

Skup o ulaganjima u obnovljive izvore energije - biće formirano regionalno tržište (VIDEO)

Idemo na formiranje regionalnog tržišta, jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i samo zajednički možemo da obezbijedimo budućnost, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon regionalne konferencije "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu".
Skup o obnovljivim izvorima na zapadnom Balkanu - Foto: RTRS
Skup o obnovljivim izvorima na zapadnom BalkanuFoto: RTRS

Tegeltija: Za rješavanja ovih problema potrebna regionalna saradnja

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je da se u BiH proizvede više električne energije nego što je to potrebno za potrošnju unutar same BiH.

- Naravno, količina električne energije koju mi izvezemo umnogome zavisi i od toga kakva je hidrološka situacija u zemlji - dodao je Tegeltija.

Ukazao je da su najveća ograničenja i problemi postrojenja koja su davno izgrađena i da su osim jedne nove termoelektrane, koja je izgrađena prije nekoliko godina, sve to postrojenja koja su izgrađena i traže mnogo ulaganja i modernizacije.

Dodao je da se u BiH oko 60 odsto električne energije proizvodi iz termoelektrana i da se moraju mijenjati neke pozicije.

- Svjesni smo da je za rješenja ovih problema i većine problema naših zemlja potrebna regionalna sasradnja. Mi smo u regionu, zajedno sa Srbijom, pokrenuli prvu ozbiljnu investiciju koja predstavlja zajedničku izgradnju hidroelektrane Buk Bijela - naglasio je Tegeltija.

Dodao je da zbog unutaršnjih nesporazuma u BiH još nije počeo proces izgradnje te hidroelektrane.

- Ove poruke o zajedničkim ulaganjima su jako dobra poruka i onima koji pokušavaju ovaj proces da blokiraju oko HE "Buk Bijela", da shvate da to ne donosi nikome dobro, već samo štetu - naglasio je Tegeltija.

Ističe da postojeće kapacitete u BiH treba modernizovati.

- Otvoreni smo za sva druga ulaganja, posebno u obnovljive izvore energije po principu da li samo privatne investicije. Јa sam pristalica da se to radi kao javno-privatno partnerstvo, da država ima dio svog učešća u tome - dodao je Tegeltija.

Poručio je i svim investitorima koji su bili danas na skupu da je tržište BiH  otvoreno za izgradnju novih kapaciteta tzv. obnovljivih izbora energije.

Erikson: Ovde smo da podijelimo znanje u energetskoj tranziciji

Zamjenik ministra energetike i specijalni izaslanik premijera Kraljevine Norveške Andreas Eriksen rekao je da je ova konferencija isto toliko važna koliko je i blagovremen zajednički izazov da obezbijedimo sigurne izvore energije da obezbijedimo bolju budućnost.

Prema njegovim riječima, različite su kompanije iz Norveške koje prenose znanje kako zelena energija može da pomogne.

Napori će doprinijeti da okruženje bude jače i više prijateljski nastrojeno prema investitorima, kaže Erikson.

- Čestitam predsjedniku Vučiću na ovim naporima da se bavi ovim temama. U ime norveške vlade počašćeni smo što smo ovde da podijelimo znanja i znamo da je pred nama puno posla da bismo planove ostvarili i da bismo bili dio toga i pomogli u energetskoj tranziciji - napomenuo je Erikson.

Postavlja se pitanje kako da energetska tranzicija bude deo energetske inicijative, da bi sistemi bili jači, da budu otporni na vreme i kako bi ljudi zajedno sa srpskom inicijativom doprineli poojektu, rekao je on.

Rekao je da će Vučić posjetiti Norvešku za dvije nedjelje.

Vučić: Samo zajednički možemo da obezbijedimo budućnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je je za Srbiju ovo pitanje o kojem su danas razgovarali od ključnog značaja kako kratkoročno, tako i srednjeročno i dugoročno.

- Mi radimo sa Norvežanima i dobili smo od njih preporuke šta kao Srbija moramo da uradimo. Dobili smo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne prioritete. Ogroman je nivo investicija koje će morati da budu u energetiku, govorim o Srbiji samo u zavisnosti od izvora od 17 do 32 milijarde evra u godinama pred nama da bismo mogli da opstanemo i imamo dovoljno gasa, struje i nafte - naglasio je Vučić.

Istakao je da će to biti novi razlog rasta, jer to je i jedna prilika uz sve probleme sa kojima se suočava region.

- Ali, ono što su naši zaključci danas je da idemo na formiranje regionalnog tržišta i da pokušamo jedni drugima da pomažemo, jer ne možemo svi da imamo sve. Neki imamo višak struje u zimskom neki u ljetnjem periodu, neki imamo veće gasne kapacitete, neki će tek da prave svoje gasovode - dodao je Vučić.

- Јedni drugima možemo mnogo da pomognemo i samo zajednički možemo da obezbijedimo budućnost - poručio je predsjednik Srbije.

Istakao je da ovo nije važno pitanje samo ove zime, već i za one koje predstoje.

Ukazao je da su razgovarali i sa norveškim investitorima.

Poručio je da Srbiju čekaju velike i teške reforme i kroz javna preduzeća.

Rama: Moramo da regionalizujemo tržišta kada je reč o energetici

Bez sumnje, u ovim teškim vremenima ono što smo rekli kada smo započeli Otovreni Balkan i kada smo bili za širi saradnju postaje sve očiglednija, kaže premijer Albanije Edi Rama.

- Moramo da regionalizujemo naša tržišta i kada je riječ o energetici, moramo da idemo izvan granica - kaže on.

Podsječmo, skup su organizovale ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Noreveška-BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

Abazović: Cilj je da se krene u izgradnju novih energetskih objekata

Premijer Crne Gore Dritan Abazović naglasio je da tema nije mogla više da bude pogođena, da je pogođeno u centar, jer ne samo države zapadnog Balkana, nego i čitava Evropa su pogođeni energetskom krizom.

- Ono što možemo da kažemo da je neki zajednički zaključak je da su zemlje zapadnog Balkana izuzetno otvorene za iskustva skandinavskih zemalja, naročito Norveške, kada je u pitanju izgradnja novih energetskih objekata - rekao je Abazović.

Ukazao je da je najviše riječi bilo obnovljivim izvorima energije, te proizvodnji zelene energije.

Kovačevski: Prilika da se iskoriste mogućnosti zelene energije u Zapadnom Balkanu

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je ovo prilika da se iskoriste mogućnosti zelene energije u zemljama zapadnog Balkana, ali da razvijemo ovaj region kao mesto stvaranja zelene energije.

Napomenuo je "da smo svjedoci podijela i nerazumijevanja u posljednjih 30 godina".