latinica  ћирилица
17/11/2022 |  14:00 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Tegeltija: Oni koji blokiraju projekat "Buk Bijela" ne čine ništa dobro (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da u BiH postoji snažan interes za jačanje saradnje u energetskom sektoru sa kompanijama iz Norveške, kao i otvorenosti za regionalnu saradnju, poručivši da oni koji u BiH pokušavaju da blokiraju izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela" treba da shvate da to ne donosi nikome dobro.
Zoran Tegeltija (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs) -
Zoran Tegeltija (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs)

Govoreći na Regionalnoj konferenciji u Beogradu o obnoviljim izvorima energije, Tegletija je rekao da su u BiH svi svjesni značaja regionalne saradnje radi energetske bezbjednosti.

On je napomenuo da su Srbija i BiH pokrenuli zajednički projekat "Buk Bijela", da su u ovom trenutku odvijaju pripremni radovi, ali da zbog nekih unutrašnjih nesporazuma u BiH nije završen proces izgradnje.

- Ove poruke o zajedničkim ulaganjima su jako dobre. Oni koji pokušavaju da blokiraju izgradnju "Buk Bijele" treba da shvate da to ne donosi nikome dobro - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je ukazao da BiH u ovom trenutku proizvodi više energije nego što joj je potrebno, ali da je neophodno postojeće proizvodne kapacitete modernizovati.

On je naglasio da se to posebno odnosi na termoelektrane koje su u 2021. godini proizvele 59,2 odsto neto proizvodnje električne energije u BiH.

Prema njegovim riječima, istovremeno je potrebno zadržati državno vlasništvo nad preduzećima za proizvodnju električne energije i omogućiti bezbjednost da se proizvedu dovoljne količine energije za tržište BiH.

- Potrebna su ulaganja u obnovljive izvore energije. Smatram da se treba raditi na principu javno-privatnog partnerstva - rekao je on.

Kada je riječ o saradnji sa norveškim kompanijama, Tegeltija je istakao da BiH ima neiskorištenog energetskog potencijala, a Norveška raspolaže znanjem, novim tehnologijama i mogućnostima finansiranja.

On je pozdravio interesovanje norveških kompanija i investitora za ulaganje u energetski sektor BiH, te pozvao na uspostavljanje saradnje sa energetskim kompanijama u BiH.

Tegeltija je rekao da postoji realna potreba zbog stabilnosti energetskog sistema, naročito sada u vrijeme svjetske energetske krize, za obnovom nekoliko blokova u termoelektranama kako bi im se produžio radni vijek i smanjilo zagađenje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predsjedavajući Savjeta ministara kaže da su Republika Srpska i Federacija BiH, u procesu usvajanju seta zakona koji su usmjereni na energetsku tranziciju ka čistoj energiji, što pokazuje jasno opredjeljenje BiH za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

On je rekao da su vjetroelektrane i solarne elektrane u prošloj godini proizvele tek 2,6 odsto neto proizvodnje električne energije u BiH, te da u ovoj oblasti postoji značajan prostor za dodatna ulaganja.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da energetske kompanije u BiH u narednom periodu planiraju značajna ulaganja u povećanje proizvodnih kapaciteta u okviru ključnih strateških ciljeva, i to bezbjednosti snadbijevanja, cjenovne prihvatljivosti i ekološke održivosti.

U Beogradu se održava regionalna konferencija o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu, na kojoj će lideri zapadnog Balkana da razgovaraju o potencijalima i mogućnosti povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije u regionu.

Na skupu u Palati Srbija učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Savjetu ministara Zoran Tegeltija, te premijeri Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, Albanije Edi Rama i Crne Gore Dritan Abazović.

U nastavku skupa na panelu popodne će učestvovati i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Konferenciju organizuju ambasade Norveške u Srbiji i BiH, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.