latinica  ћирилица
17/11/2022 |  16:18 ⇒ 17:45 | Autor: RTRS

Dokumentarni film o životu i radu Olge Ilić prikazan u Trebinju (VIDEO)

Mnogo je ličnosti koje su u svoje vrijeme dale ogroman doprinos srpskoj kulturi, a danas polako padaju u zaborav. Јedna od njih je Olga Ilić, srpska glumica i pjevačica s kraja 19. i početka 20. vijeka.
Izložba fotografija i dokumenata o životu Olge Ilić - Foto: RTRS
Izložba fotografija i dokumenata o životu Olge IlićFoto: RTRS

Članovi udruženja Forum artistikum iz Niša snimili su dokumentarni film o životu i radu Olge Ilić, koji je prikazan u Trebinju, što je i premijerno prikazivanje ovog filma za Republiku Srpsku.

Bila je glumica koja je odigrala bezboroj uloga, od putujućih pozorišta do velikih scena u Beogradu, Nišu, Varaždinu Skoplju. Glumila je i ženske i muške likove, pjevala sevdalinke, šansone, operske arije. Kako onaj umjetnički , tako i privatni život Olge Ilić bio je jedanko dinamičan . Vrijedilo je sve to sačuvati od zaborava.

Ostalo je zabilježeno da je Olga Ilić i prva Srpkinja koja se fotografisala obnažena. U spletu istorijskih okolnosti jedno vrijeme bila je i u zatvoru, a život je okonačala 1945. u staračkom domu , gotovo zaboravljena. Naslov dokumentarnog filma "Trnje i lovorike" odlično ilustruje njen život.

Projekciju filma prati i izložba fotografija i dokumenata o životu glumice, koja je postavljena u kulturnom centru .

Gostovanje Forum artistikuma iz Niša sa filmom i izložbom o Olgi Ilić plod je saradnje sa likovnom kolonijom Kolo iz Trebinja.