latinica  ћирилица
18/11/2022 |  12:05 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

Sokolac: Promovisana "Mala zbirka velikih promisli"

Na Sokocu je promovisana "Mala zbirka velikih promisli" autora Milivoja Јankovića, koja sadrži 18.000 rečenica i zapisanih misli, svrstanih u 650 pojmova na 620 stranica, a prikupljanih tridesetak godina.
Promocija knjige "Male zbirke velikih promisli" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Male zbirke velikih promisli"Foto: SRNA

Јanković je sinoć rekao novinarima da je na ideju da prikuplja i zapisuje došao u ratnim danima kada je zapisao prvu priču "Putešestvije jedne ploske/pljoske/", a potom je uslijedilo ostalo.

Pored izreka drevnih mudraca, izreka mislilaca savremenog doba, filozofskih isječaka iz pojedinih narodnih epskih pjesama, autor kaže da su se u knjizi našli i njegovi aforizmi objavljivani u više novina.

Јanković je naglasio da su štampanje zbirke pomogli gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnik opštine Sokolac, preduzeće "Romanijaputevi", sokolački hotel "Zlatni Bor" i kompanija "Onogošt".

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izrazila je zadovoljstvo što je ova ustanova omogućila Јankoviću pravo izdavaštva i što su na poleđini knjige zastava i grb Republike Srpske, odraz patritizma, ljubavi i poštovanja prema otadžbini koju autor nosi i sebi.

Moderator sinoćnje promocije Nataša Јanković rekla je da je zbirka mala u odnosu šta se sve može prikupiti u svjetskom moru misli, ali da je ipak jedinstvena jer je autor počeo da prikuplja razne misli, citate i mudroste "kad razum stade, a kolone krenuše".

- Svaka misao je velika kada se uportijebi u pravo vrijeme i na pravom mjestu - kaže Јankovićeva.

Promociju knjuge "Mala zbirka velikih promisli" organizovla je Narodna biblioteka Sokolac.