latinica  ћирилица
19/11/2022 |  07:54 ⇒ 07:59 | Autor: TANЈUG

Snježna oluja u Njujorku, ima poginulih (VIDEO)

Najmanje dvije osobe su poginule u zimskoj oluji sa jakim snježnim padavinama koja je pogodila dijelove američke savezne države Njujork.
Snježna oluja (Foto: EPA-EFE/Peter Foley) -
Snježna oluja (Foto: EPA-EFE/Peter Foley)

Prijavljeni su problemi u saobraćaju i snabdijevanju strujom koji se povezuju sa vremenskim nepogodama, dok se očekuje da će se one pojačati tokom vikenda.

Snježna oluja iz pravca jezera Iri i jezera Ontario donijele su jedan do 1,5 metara ili više snježnih nanosa u nekim oblastima.

Vlasti su saopštile da su zabilježena dva smrtna slučaja prouzrokovana srčanim udarima koji se povezuju sa fizičkim naporima tokom čišćenja snijega u pogođenom okrugu Iri, prenosi Rojters.

Zbog niskih temperatura vazduha, prva velika snježna oluja pogodila je region u četvrtak, da bi se dodatno pojačala preko noći na petak, mnogo prije početka zime 21. decembra.

Prema prognozama Nacionalne meteorološke službe očekuje se da će padavine potrajati do nedjelje.

Do petka uveče, meteorološka služba je prijavila 1,7 metara snježnog pokrivača izmjerenog u mjestu Orčard Park u okrugu Iri.

Nanosi preko jednog metra zabilježeni su na nekoliko susjednih lokacija juče popodne, dok je u Bafalu, gradu sa 278.000 stanovnika i drugom po veličini u ovoj američkoj državi, u petak izmjereno 36 centimetara snega.

Vlasti u okrugu Iri izvijestile su o djelimičnom urušavanju zgrade od težine nagomilanog snijega u gradu Hamburgu, ali više detalja nije poznato, dok su jak vjetar i snijegom prekrivene grane drveća i dalekovodi prouzrokovali isključenje električne energije za hiljade potrošača.

Zbog oluje je takođe zatvoren saobraćaj duž njujorške magistrale i na nekoliko drugih velikih auto-puteva.

Svi osim pet, od skoro 80 letova, koji su planirani sa međunarodnog aerodroma Bafalo Nijagara u petak su otkazani, saopštile su vlasti.

Snježne padavine takvih razmjera nisu neuobičajene za zapadni Njujork u novembru, kada se relativno tople vode Velikih jezera miješaju sa hladnim vazduhom u gornjim slojevima atmosfere koji se spušta sa Arktika, prema meteorološkoj službi.

Takve snježne oluje variraju u intenzitetu na manjem području zbog toga što ih izaziva hladan vjetar koji nosi vlagu iz toplijih jezera i samo mjestimično donosi sneg.

Tako su neki stanovnici Bafala u petak bili na udaru jakog snijega i povremenih grmljavina, dok je na samo nekoliko kilometara sjeverno bilo samo malo snijega i povremeno vedro vrijeme, prenosi AP.