latinica  ћирилица
19/11/2022 |  08:09 ⇒ 08:51 | Autor: RTRS

"Vera" - film o srpskoj Mata Hari (VIDEO)

Premijera dugo najavljivanog filma "Vera", u režiji debitanta Nedeljka Kovačića održana je u našem gradu.
Premijera filma "Vera" u Banjaluci -
Premijera filma "Vera" u Banjaluci

Ovaj špijunski triler o ženi koja je rizikovala sve - i život nebrojeno puta, objasniće, po istinitoj priči, kako je jedna djevojka među vukovima u Drugom svjetskom ratu uspjela da pomrsi konce najopasnijim evropskim tajnim službama.

Naša ekipa na premijeri bila je gost glumca DŽeka Dimića.

Ako kažemo Vera Pešić, zvuči li vam poznato? Većini ipak ne. Ako kažemo srpska Mata Hari, neki će i znati o kome je riječ.

A riječ je o ženi koju ne bi trebalo da zaboravimo jer je činjenica da je ostavila neizbrisiv trag ljepote, inteligencije i hrabrosti. Zato je sigurno da će film donijeti priču koja će sačuvati sjećanje na Veru Pešić.

Sedam mjeseci trajalo je snimanje filma i serije inspirisanih istinitom pričom o četvorostrukoj srpskoj špijunki u Drugom svjetskom ratu.

Srpska Mata Hari infiltrirala se uz pomoć šarma, inteligencije i ljepote u mračan obavještajni svijet.

Onog momenta kada je razumjela šta je u filmu istorijska činjenica u vezi sa glavnom junakinjom, a šta umjetnička fikcija, znala je na koji način da uđe u psihološku dramu žene u muškom obavještajnom svijetu, kaže protagonistkinja Јovana Stojiljković.

- Јa sam ovaj naš lik vjere a i samu Veru zavoljela kroz cijeli ovaj proces. Postala mi je nekako do te mjere draga kao neka sestra i drugarica. I baš sam ponosna i srećna što smo jedan takav život i karakter uspjeli da napravimo, mislim ovi ljudi prije svega, a onda i ja, da je oživimo i da ona ostavlja trag u ovoj našoj kinematografiji. Baš sam ponosna na to - rekla je Stojiljkovićeva.

Film je rađen na osnovu pronađenih dosijea, zapisnika i ličnih pisama o Veri Pešić.

Veru je vidio kao visprenu, inteligentnu i hrabru ženu koja svojom čudnom harizmom i željom za životom obara obavještajna utvrđenja, kaže režiser debitant Nedeljko Kovačić, kom je Vera prvi veliki projekat.

- Ima i puno nejasnoća, puno praznina, puno kontradiktornosti što je potpuno i logično ako imamo na umu čime se ta žena bavila. Ako se baviš špijunažom naravno da će tvoj dosije biti pun rupa i nejasnoća. Što je s druge strane nama otvorilo jedan odličan umjetnički prostor da mi možemo da kažemo: "Ok, uzećemo iz toga ono što se nama sviđa, što nam odgovara i dalje ćemo na tome nadograđivati, odnosno romansirati jednu fiktivnu priču" - izjavio je Kovačić.

Proslavljeni veteran srpskog glumišta Tihomir Tika Stanić sugeriše da je osnovni kvalitet ovog filma, pored činjenice da obrađuje određeni vremenski period, to što obrađuje lik sposobne žene.

- To je zaista rijetko u srpskoj kinematografiji. To je lik i karakter neke kompleksne, moćne i zanimljive žene. To je iznešeno u ovom filmu i to ja smatram veoma bitnim i značajnim. Poredio sam taj lik, naravno u potpuno drugom kontektstu, sa likom Petrije, koji je jedan od najkompleksnijih likova u srpskoj književnosti - istakao je Stanić.

Naše gore list i ostvareni holivudski glumac DŽek Dimić kaže da je u posljednje dvije godine više u Beogradu nego Njujorku. U Veri glumi DŽordža Roša.

DŽeka Dimića, za prijatelje Željka, naša ekipa prati skoro deceniju. Ovo je mali podsjetnik na premijeru predstave Tesla u njujorškom Ist Vilidžu. DŽek je u predstavi tumačio lik Nikole Tesle u kasnijim godinama života.

Turbulentan život prve srpske špijunke o kojoj malo znamo teško je prikazati u dva sata priče.

Odrasla u Leskovcu, u brak stupila sa 16 godina, bavila se novinarstvom, a kao žena u obavještajnim krugovima za kratko vrijeme postigla više od mnogih pa je tako uspjela da se uvuče među špijune britanske, francuske i njemačke obavještajne službe u Beogradu.

Pričala je šest jezika, a stradala pred streljačkim vodom u 25. godini. Zato otiđite u bioskop i pogledajte "Veru".